Renata Swistová, chovatelka koní, řekla, že kobylka záhadně zmizela ve středu minulý týden, když se pásla s dalšími třiceti koňmi.

„Ráno okolo osmé hodiny jsme odvedli stádo koní, mezi nimiž byla i Elisabeth, normálně na pastvu. Když jsme šli večer v pět koně zahnat, zjistili jsme, že kobylka chybí. Kdybych ještě dodala k její identitě, tak klká. Jde o zlozvyk koně při žrádlu. Poznat by se dala také od otlačeného obojku proti klkání," uvedla chovatelka.

Že by kobylka přeskočila ohradu, chovatelé téměř vylučují. „Když jsme zjistili, že Elisabeth chybí, tak jsme hned oběhli ohradu. Nikde nebyla protržená. Navíc ohrada je pod proudem. Někdy se stane, že najdeme přestřižený drát, ale to dělají spíše pejskaři, když jim pes zaběhne za ohradu a chtějí ho dostat ven," dodala Swistová.

Elisabeth přišla do Žežic z Mělníka z dostihového chovu, kdy ji její majitelka přivezla na farmu na doživotí.

„Byla zvyklá a pobíhala hlavně ve skupinkách. Kdyby utekla, tak by se zastavila u prvních koní. Navíc je divné, že by ji v útěku nenásledovali další koně v ohradě. Prošli jsme přilehlé louky a les, ale nic. Nikdy se nám nic takového za patnáct let nestalo. Elisabeth byla hodně zvyklá na lidi. Byla až důvěřivá a nebyl problém ji dostat do přepravníku. Její cena se odhaduje na dvacet tisíc korun," doplnila Renata Swistová.

Hledá se: Elisabeth záhadně zmizela.

Den předtím neznámý zloděj odcizil z farmy několik balíků slámy. „Nedokážeme říci, jestli to má něco společného se ztrátou Elisabeth. Čas od času se stane, že nám někdo balíky ukradne," řekla závěrem Swistová.

Mluvčí ústecké policie Veronika Hyšplerová vyšetřování potvrdila. „Policisté pracují s několika vyšetřovacími verzemi," řekla policistka.