První výběrové řízení radní zrušili, protože byl jen 1 uchazeč. Do dalšího se sice přihlásili 4, dorazili ale jen 2. A žádný z nich neprošel.

„Komise, v níž zasedali i odborníci z muzea a muzejní asociace, nedoporučila nikoho. Rada to akceptovala a i toto výběrové řízení zrušila," informoval radní Josef Macík. Dodal, že na příštím jednání rady vyhlásí nové.

Radní Pavel Dlouhý si postěžoval, že na zodpovědná místa je těžké sehnat lidi. A to přesto, že Ústecko patří k lokalitám s nejvyšší nezaměstnaností v republice.

„Není to jen tento případ. Když magistrát hledá sekretářku, přihlásí se i přes sto zájemců, ale na vedoucího odboru pár či nikdo. Lidi nechtějí nést zodpovědnost," soudí. K uchazečům o post šéfa muzea Dlouhý řekl, že sice měli vysokoškolské vzdělání, ale to bylo tak všechno. Oba byli nezaměstnaní, jeden prý už rok a o muzejní práci neměli ani páru.

„Jejich prezentace byla tristním zážitkem. Na otázku, co ho sem přivádí, jeden třeba odpověděl, že ho poslali z úřadu práce. A když zjistil, že funkci nedostane, ptal se, zda by tedy v muzeu pro něj nebylo jiné místo, třeba vrátného," kroutil hlavou Dlouhý.

Muzeum od loňského listopadu, kdy zemřel tehdejší ředitel Gustav Krov, řídí jeho zástupce Jiří Petrů. „Budu tedy muset tu káru ještě táhnout dál," povzdechl si. Sám se do soutěže nehlásil, mimo jiné i proto, že prý nesplňuje požadované vzdělání.

Ovšem muzeum pod jeho vedením „šlape", což uznávají i radní.