Osmdesátiletý kutil měl k jemné práci, jež vyžadovala obří trpělivost, vždy blízko. Vyučil se v ústeckém podniku ZPA (Závody průmyslové automatizace) jako mechanik měřících přístrojů, kde pak léta pracoval. Poté zakotvil na protetice, kde vyráběl trupové ortézy pro děti s postižením páteře.

Doma po odpoledních a po večerech pomocí lupínkové pilky a zubních frézek formoval mosazné dílce podle vystřiženého obrázku. "Říkal jsem si, že musím ty hodiny vidět na živo, a tak se mi podařilo domluvit návštěvu depozitáře Umělecko-průmyslového muzea, kde je mají uloženy. Jsou o trošičku menší, než jsem si myslel," uvedl Pitelka.

Fotografie Rudolfa Jenatschkeho
Zapomenutý ústecký fotograf Rudolf Jenatschke okouzluje v nové knize

Měl možnost si hodinářský skvost vyrobený v Augsburgu roku 1736 Johannesem Beitlrockhem detailně změřit a zakreslit. Když se blížil do finále, zdáli se mu hodiny chudé, a tak je okrášlil ještě o bohatě zdobený zvonek, pro nějž si vypůjčil inspiraci u renesančních stojacích hodin z roku 1560, taktéž ze sbírek Umělecko-průmyslového muzea.

Volnou repliku skříně historických mosazných hodin osadil moderním hodinovým strojkem, takže jsou i funkční. Po dokončení svého díla v roce 2001 si vybral další hodiny, tentokrát podle volné fantazie na motivy gotické architektury. Na nich se už činí osmnáctý rok. "Teď jsem měl dva roky výpadek, byl jsem nemocný, ale rád bych je dokončit ještě letos," uvedl Pitelka.

Jeho dokončené hodiny budou k vidění v muzeu do března.

Dřevěná rozhledna poblíž Tašova je připravena ke kolaudaci. Celou konstrukci vyrobil tesař Martin Andráš ze Žitenic
FOTO: Nová dřevěná rozhledna u Malečova je hotová, čeká na kolaudaci