„Po sedmi letech v ODS, po třech letech ostré kritiky poměrů hraničící s „křiklounstvím", jsem možná dozrál k tomu, převzít i trochu odpovědnosti za procesy, které se v ODS odehrávají," uvedl Holeček pro Ústecký deník.

Jak se to vůbec stalo, že jste se dostal do rady ODS, když jste známý svými tvrdými výroky ke svým spolustraníkům? Také jste se už několikrát snažil dostat do vedení místního sdružení, ale to se vám nikdy předtím nepodařilo.
Na pondělním sněmu došlo k zajímavé situaci, funkci v radě složil Bronislav Špičák. Poté, co rada nepředložila kandidáta na uvolněné místo, jsem vykročil k mikrofonu a „řekl si" o kandidaturu. Více než polovina pléna mi dala svůj hlas, bylo vidět i pár překvapených či zklamaných tváří.

Co si od své nové funkce slibujete?
Po sedmi letech v ODS, po třech letech ostré kritiky poměrů hraničící s „křiklounstvím", i s ohledem na události posledního roku jsem možná dozrál k tomu, převzít trochu odpovědnosti za procesy, které se v ODS odehrávají.

Jaké je před krajskými volbami v ODS klima? Přeci jen oproti minulým volbám v průzkumech dost ztrácíte.
Klima ve straně před volbami vnímám neutrálně. Jinak nálada na sněmu ODS byla asi nejlepší za poslední čtyři roky. Ve všech ohledech mi sněm přišel demokratičtější, lepší důkaz než zvolení „rebela" do vedení asi ani nelze uvést.

Co se u vás za ty tři roky rebelství změnilo?
Zůstávám stále na svých zásadách, jsem silně protikorupční, prodemokratický, protirasistický, můj názor o tom, že minimálně osm „lidí Severozápadu" by mělo skončit ve vězeňských celách, se také nemění (a je pomalu naplňován). Po fiasku Věcí veřejných a TOP09 lidé přestávají věřit ve všespásné nové politické subjekty a já očekávám trend, který v Německu nastal po roce 1998. ODS se podle mého názoru dostala do stejné pozice jako CDU v letech 1997-8, kdy jsem žil v SRN.

To je přesně co?
Nastal čas na oživení tradičních politických stran, konsolidace a zkvalitnění jejich členské základny, návrat k myšlenkám, které strany vtiskly do svých stanov. Ideová vyprahlost, kterou předvedla „elita kraje" v Otázkách Václava Moravce, byla pro mne zklamáním. Nevěřím nepřipravené „jedničce" TOP09 její boj proti kmotrům, má-li na své kandidátce člověka, který z „kmotrovského podhoubí" vyrostl.

Co tím přesně myslíte?
Jak mám brát vážně její útoky na kmotra Oulického, pověsí-li si své transparenty na ploty jeho pozemků? Veškeré zlo Ústecka, jako by se šikovně personifikovalo pouze do osoby Patrika Oulického. Zavoralové, Duškové a další, jako by vůbec neexistovali. A sociální demokracie? Je možné, že hejtmanka kraje neumí vyvodit ani minimum odpovědnosti za události v ROP Severozápad?

Asi narážíte na zatčení jejího náměstka Pavla Koudy, že?
Ano, její náměstek je v kriminále a ona zůstává, bez špetky pokory, zarputile ve své pozici. Arogance sociální demokracie v osobě pana radního Arno Fišery je také donebevolající.

Vy jste známý i tím, že se snažíte pracovat s romskou komunitou, co jste říkal na názory lídrů stran k této problematice v Otázkách Václava Moravce?
Nechá-li se k „cigánování" strhnout i hejtmanka kraje, je to na pováženou. Stejně na pováženou je růst preferencí komunistů a neonacistů, který pramení v neochotě voličů, dát své hlasy stranám zmítaným korupčními skandály.

Budete dál tvrdě kritizovat poměry ve své straně, nebo se nyní umírníte, abyste ji tolik nepoškozoval?
Říká se o mně, že jsem neřízená střela, takže zaručit nemohu nic, ale jedno je jasné: Byl jsem kritizován, že jako smyslů zbavený „střílím" do vlastních řad. Na to jsem vždy odpovídal tím, že chci-li kritizovat nepořádek u souseda, musím si nejprve uklidit hlavně u sebe. Berte to tedy tak, že větší část své aktivity teď přesunu na „okolní dvorky" a u sebe „doma" se soustředím převážně na tvůrčí činnost.