Horské hotely v Ústeckém kraji jsou na Silvestra většinou už obsazené, někde zbývají poslední volná místa. Jinak je to v níže položených oblastech nebo v luxusních hotelech ve městech.

Kompletně obsazený je už v tuto chvíli hotel Komáří vížka v Krupce na Teplicku. Objekt se nachází na hřebeni Krušných hor a je oblíbeným cílem českých i německých turistů. Jeho klientelu tvoří v závěru roku více zahraniční hosté.

„Na Silvestra jsme obsazeni, je to tak každý rok," uvedla také pracovnice malého hotelu, který se nachází na kopci Jedlová v Lužických horách na Děčínsku. Silvestra tam podle ní tráví především hosté z Čech, obvykle se opakovaně vracejí.

Volná místa už na závěr roku nemůže nabídnout ani hotel Nástup v Loučné pod Klínovcem, který leží v blízkosti velkého krušnohorského lyžařského střediska. „Silvestr je obsazený, pochybuji, že by se ještě nějaká místa uvolnila, protože za pobyty bereme zálohy," sdělila Hana Šedivá z hotelu. Lidé ale mají šanci sehnat v něm ubytování o Vánocích, podle jejího odhadu je zatím na vánoční svátky obsazeno kolem 30 procent míst. Tamní klientelu tvoří v závěru roku asi z poloviny zahraniční hosté, kromě Němců jsou to i Rusové. „Máme dost lidí, kteří se sem vracejí," řekla.

Zhruba z 90 procent je plný také hotel Ostrov u Tisé na Ústecku. V drtivé většině se tam ubytovávají zahraniční hosté, sdělil recepční hotelu Pavel Váňo.

Zhruba z poloviny je zatím na Silvestra obsazen hotel Bonaparte, který leží v Chlumci nad Ústím nad Labem. Je vzdálen jen několik kilometrů od lyžařského střediska v Zadní Telnici. Ubytovávají se tam především němečtí turisté. Podle Tomáše Mistra, který v hotelu pracuje, letos zatím zaznamenává hotel o silvestrovské pobyty menší zájem než v předchozích letech.

Bez problémů seženou místo zájemci, kteří si chtějí dopřát zábavný program v některých z hotelů ve městech. Volno i na Silvestra má například teplický hotel Prince de Ligne. „Ještě je brzy, zatím máme jen opce. Lidé mají Silvestry rezervované, ale zatím ještě ne potvrzené," uvedl ředitel Petr Brandl.

Podobná situace se podle něj opakuje každý rok. Silvestrovskou klientelu tvoří především cizinci, momentálně jsou to Rusové.