„Já za to nemůžu," reagoval žák osmé třídy ze Základní školy Vojnovičova na slova záchranáře Pavla Hlavy, který ve třídě vedl kurz správného postupu při záchraně tonoucích.

„Ale můžeš, nezjistil jsi, co mu je, nezavolal jsi záchranku. Nemůžeš počítat s tím, že když ho náhodou rozdýcháš, on se zvedne a odejde domů," vytkl špatný postup Pavel Hlava. Dětem vysvětloval, jak je důležité při záchraně člověka v bezvědomí dodržet všechna pravidla.

„Někdo třeba nechce dýchat, štítí se. Ať alespoň zkusí masáž srdce, ale tonoucí většinou zemře," připomněl dětem.

Školáci si záchranu postupně cvičili na třech figurínách Andulách. Ta poslední představovala dítě a byla propojena s počítačem, který vyhodnocoval účinnost dýchání i masáže.

Na konkrétním případě tak mohl Pavel Hlava ukázat význam počítání nahlas. „Masáž má být třicetkrát, ty jsi masíroval méně, ke konci jsi zrychloval, to protože jsi se neslyšel," vysvětloval Pavel Hlava.

Pavel Hlava postupně procvičí zachraňování s několika tisíci dětmi z Ústí, Chlumce a Chabařovic. „Nácvik bude pokračovat na jaře záchranou tonoucích v bazénu nebo někde na vodě," řekl Pavel Hlava.

„Nácvik je součástí projektu prevence, kterého se účastní žáci osmých tříd, ale chodí se dívat i děti z jiných ročníků," doplnila ředitelka školy Jana Linhartová.