„Prázdný dům představuje pro svou lokalitu problém, přitahuje negativní sociální jevy a snižuje hodnotu okolních nemovitostí. Naší myšlenkou je zmapovat tyto prázdné objekty a prostřednictvím veřejnosti na toto téma upozornit," říká vedoucí projektu Petr Zeman.

Strašáci na Ústecku

Ústeckými strašáky v databázi jsou bývalý hotel Máj, Lázně Vrbenského či Lindnerova vila ve Vaňově.

Hotel Máj.Podle ústeckého architekta Jana Harciníka stojí za zchátralými domy v Ústí hned několik důvodů.

„Je to souhrn historických událostí a mnoha dílčích aspektů ve správě města. S odsunem Němců po druhé světové válce a příchodem nových obyvatel postupně vymizel vztah místních obyvatel k celému městu. Se socialistickým plánováním a výstavbou moderních sídlišť v kopcích nad městem pozbyly budovy v centru města své náplně. Domy chátraly a začaly se živelně bourat. V podstatě vše, co mělo ve městě hodnotu, bylo mezi lety 1950 až 1989 zbouráno," vysvětlil Harciník s tím, že domy, které zůstaly, byly při živelné privatizaci často rozprodány nejrůznějším spekulantům či lidem bez reálné možnosti s majetkem smysluplně nakládat.

K havarijnímu stavu mnoha objektů v Ústí přispívá podle Harciníka také špatná image města posledních několika let.

Nezodpovědné územní plánování

„Netransparentní komunální politika, nezodpovědné územní plánování rozšiřující město do krajiny, namísto účelné správy, údržby a investic do kvalit stávajícího města," vyjmenovává architekt, který nad otázkou, zda objekty opravit či zbourat neváhá s odpovědí.

„Jakákoli demolice by měla být vždy až tím nejkrajnějším řešením. Bouráním nejenže přicházíme o kvalitní architekturu, ale také o kvalitu blokového města v podobě ulic s navazujícími partery budov, obchody, kavárnami. Takové město totiž dle současné legislativy již nejde postavit, ale pouze rekonstruovat," dodal architekt.

V databázi se objevil rovněž například zámek Krásný Les či zámek Skrytín, který opravuje ústecký zastupitel a podnikatel Martin Hausenblas. Už na jaře dostane objekt novou střechu a okna, dokončení následně plánuje Hausenblas na konec roku 2017.

Jak se bude databáze Prázdnédomy.cz dále vyvíjet, to ukáže podle Zemana až čas.

„Plánujeme do ní zařadit i kladné příklady obnovy prázdných domů, různé spolky, nadšence a další lidi snažící se vdechnout domům nový život. Chceme tak soustředit užitečné informace, spojovat tyto lidi a ukazovat, že to jde, když se chce nebo naopak vytvářet tlak u negativních příkladů," doplnil Zeman.

Lindnerova vila.