Do rodinného stříbra Ústeckého kraje nebyla  INTERPORTA  zařazená náhodou. Jako pokračovatel původního festivalu PORTA má tento festival už pětapadesátiletou tradici.

Během té doby proslavila tenhle festival Ústí nad Labem i celý kraj díky tisícovkám mladých soutěžících, kteří všichni soutěžili o postup právě do Ústí n. L., do kolébky PORTY. Dnes je INTERPORTA uznávanou mezinárodní soutěží, ve které se utkávají vítězové národních hudebních festivalů. Letos ze šesti zemí a tří kontinentů.

Interporta v parku na Severní Terase nabídla bohatý hudební program.
Interportu kovid zbrzdil, ale nezastavil. Na Terase zahrálo 24 skupin

Mimochodem, poprvé se tahle soutěž pod názvem INTERPORTA konala v roce 1991 - tedy právě před třiceti lety. Později to byla Trampská PORTA, dále MEZINÁRODNÍ FESTIVAL PORTA a od roku 2018 opět INTERPORTA.

INTRPORTA, akce pořádaná stejnojmenným ústeckým spolkem, je především mezinárodní hudební soutěží a letos to bude platit dvojnásob. Každý účastník pochází z jiné země (Česko tam bude mít letos poprvé pouze jednoho reprezentanta) a soutěžit budou hudební formace ze tří kontinentů.

Kromě slovenských, polských, rakouských a českých soutěžících letos poprvé přivítáme i kapely z Austrálie a USA.

Rakouská zpěvačka Christa Fartek na INTERPORTU postoupila jako vítězka Evropského country festivalu v Tyrolsku.
Zajímavá Interporta v Ústí: Pokáč, Xindl, rakouská kráska nebo meruňkobraní

Mezi profesionálními  hosty galakoncertů po soutěži letos diváci uvidí mimo jiné,  také slovenské také slovenské NO NAME, RANGERS BAND, FEŠÁKY, XINDLA X, či populárního Pokáče.

V sobotní autorské soutěži JUNIOR SONG, pro české a slovenské autory do 33 let, budou soutěžit vítězové několika národních festivalů od PORTY, přes STRUNOBRANIE, BRÁNU, ŽIARSKY ZOB až po nejmladší festival FOLKY TONK.

Doprovodný program - MERUŇKOBRANÍ - připravuje agentura DREAM PRO ve spolupráci se Zahradou Čech.

Vstupenky na nedělní hlavní program (v sobotu je vstup zdarma) jsou v předprodeji v prodejní síti www.vstupenkyusti.cz, tedy m. j. také v Informačním středisku města a v recepci Domu kultury. Cena vstupenek v předprodeji je podstatně výhodnější, než na místě.

Josef Vejlupek