Kde a proč se tedy ústecká metropole zastavila?

Vytratila se transparentnost

„Největší vývoj město zaznamenalo v 90. letech, kdy se v Ústí investovalo strategicky, s ohledem na ekonomické možnosti a dlouhodobý rozvoj. Postavilo se několik dobrých budov a došlo k revitalizaci významných částí centra města," myslí si ústecký urbanista a architekt Jan Harciník.

Mezi roky 2008 až 2011 se podle něj město rozhodlo zrušit všechny regulační plány i jeden z nejlepších územních plánů v ČR, čímž se začala vytrácet transparentnost.

„Přitom prodalo strategické pozemky nejen ve Skoroticích, ale i v centru, čímž ztratilo značný vliv na svůj rozvoj i na možnosti výstavby nových budov," zmiňuje Harciník s tím, že městu chybí nejen koncepční pracoviště, ale i architekti, urbanisté, sociologové či ekonomové, kteří by pracovali na kvalitním rozvoji města jak v rovině strategické, tak v detailu.

Čekání na počasí se může protáhnout

„Významným počinem poslední doby je ovšem skvělá architektonická soutěž na novou budovu UJEP," dodal Harciník. Čtenáři Ústeckého deníku si pak mohou udělat názor právě z leteckých snímků.

Podle GIS specialisty Mapy.cz Petra Hofmana není proces tvorby takovýchto fotografií vůbec jednoduchý. „Nejprve se připravuje plán letu. Určí se, jak vysoko letadla poletí, jak daleko od sebe budou letové řady, s jakou hustotou se pořídí snímky a území se rozdělí na bloky," uvádí Hofman.

Následně se musí počkat na příhodné počasí. „To může trvat i několik týdnů. Letecké snímkování totiž vyžaduje nebe bez mraků. Jakmile letadla vyletí, křižují nad konkrétním blokem a v pravidelných rozestupech pořizují snímky. Pro každý snímek zaznamenávají polohu a naklonění kamery, ze které se vypočítá poloha snímku na zemi," doplnil Hofman.