Manuálně zručný je prý po rodičích. Prvním učitelem byl děda Petr. „V pěti letech jsem s jeho významnou pomocí postavil své letadlo, byl to Spitfire. Pak jsem si jednou vyhlédl veliký americký vrtulník H-34. Nakonec přistál pod stromečkem, to mi bylo asi devět let. Začali jsme ho lepit společně s dědou, finále už zbylo pouze na mně. Děda zemřel. To víte, že jsem si ho chtěl nechat na památku, ale omylem jsem si ho rozsedl. I to se začínajícím modelářům někdy stává," říká s pokorou šestadvacetiletý Jan Novotný.

Jako školák několik let docházel na modelářský kroužek, v osmnácti už jako vedoucí kroužku učil děti trpělivosti. Zásadní zlom v modelářské kariéře nastal v roce 2012, kdy poprvé významně zabodoval na výstavě.

LETADLO SE POVEDLO A JÁ VYHRÁL

„Do soutěže jsem přihlásil americký palubní torpédový bombardér Avenger. Stavěl jsem ho asi tři měsíce. Nastudoval jsem historická fakta, nahlížel jsem do fotek, hledal nové detaily. Základní model jsem vylepšil lepty, no prostě to letadlo se povedlo a já vyhrál," popisuje moment, který ho prý moc změnil. „Najednou jsem dovedl naslouchat zkušenějším, četl odbornou literaturu, jezdil po výstavách a vylepšoval, co se dalo," vysvětluje.

V roce 2013 si pořídil stavebnici letadla F-4B Phantom II, se kterým posléze vyhrál dvě ceny. „V té euforii jsem letadlo nafotil, mé práce si všimla jedna česká významná firma, která onu stavebnici vyráběla a přes jejich webové stránky tyto fotky obletěly snad celý svět. Vždycky jsem si přál nahlédnout do útrob takového podniku a najednou jsem dostal šanci. Zní to skoro pohádkově, ale je to tak. Z další výstavy jsem si domů odvážel kontakt, po ukázce a ústním jednání se z toho stala spolupráce," pokračuje Honza, který tam dnes pracuje v oddělení konstrukce a svůj dětský sen tak povýšil na rodinné štěstí.

V panelákovém bytě si pořídil svůj pracovní kout, za sklem má letadla, desítky krabic čekají na jeho šikovné ruce. Letecký plastikový model není hračka, je to ukázka lidské dovednosti v návaznosti na historická fakta. Správný modelář to ví.