Čestná stráž a salvy. Tak se v pátek rodina a kolegové rozloučí s ústeckým policistou a dlouholetým psovodem Jaroslavem Hálou, který zemřel v nedožitých 49 letech. Letos by zahájil třicátou sezonu v uniformě.

U policie Jaroslav Hála vystřídal několik pozic. Prošel kriminalistickou technikou a obvodním oddělením v Chlumci a Valtířově. Byl také jedním z kynologů a dlouholetým psovodem. Nakonec usedl na krajském policejním operačním středisku pro ústecký okres.

„Všichni byli vždycky rádi, když zahajovali směnu a ve vysílačce se ozval Hálův hlas. Když sloužil na operačním středisku, všichni věděli, že služba proběhne dobře," vzpomíná krajská policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

PŘESNÝ A VĚCNÝ

Přes vysílačku dodával nadpraporčík Hála kolegům klid a rozvahu. „Když se něco semlelo, Jára byl vždy v klidu a ten klid dokázal přenést i na nás," připomíná Martin Dembický, policista z hlídkové služby v Ústí.

„Když mluvil s klukama na ulici, neozývaly se strohé rozkazy, ale slova jako prosím, mohl bys, díky. Když bylo potřeba někde zasáhnout, jeho instrukce byly věcné a přesné," dodává Hyšplerová.

Podle vedoucího krajského operačního střediska Jiřího Fadlera se Hála uměl rozhodnout. „Díky svým rozsáhlým zkušenostem uměl pochopit policisty sloužící na chodníku a připravit jim informaci tak, aby věděli, co přesně mají dělat," říká.

Otec tří dětí s rodinou bydlel v Homoli u Panny. Podle blízkých byl báječným kamarádem. Měl neskutečnou trpělivost a stále dobrou náladu. Policejní kynolog Miloš Plechatý na něj vzpomíná jako na velmi zkušeného kolegu. Za celých 20 let, co Jaroslava Hálu znal, ho viděl skutečně rozčíleného jen jednou. Když řešili problém v Trmicích.

NEROZČÍLIL SE ANI NA PSA

„Ačkoliv byl vždy kliďas, tehdy bouchl jako papiňák. Zasahovali jsme proti agresivním lidem. Chovali se hrozně, skončilo to nakonec i napadením veřejného činitele," líčí Plechatý. Hála byl podle něj hodný na lidi i na psy. „Když měl jednou za neposlušnost potrestat psa, jen ho lehce plácl a řekl mu: Garánku, nech toho," potvrzuje kynolog Plechatý.

Na Jaroslava Hálu bude policejní sbor vzpomínat jako na pracovitého, spravedlivého a milého chlapa, který pomohl, kdykoli mohl.