K tragickému požáru domku došlo v sobotu ráno v zahradní kolonii v Předlicích. Při ohledání požářiště nalezli záchranáři čtyři mrtvá těla. „Bydlel tam nastálo jeden pán, ale toho jsem po požáru viděl, takže ten to přežil,“ zamyslel se jeden ze sousedů, se kterým redaktor Deníku mluvil. Zároveň vzpomínal na to, že si občas na víkend bral vnoučata. „To by byla tragédie, raději si nebudeme připouštět, že by tam mohly být děti.“

Výpovědi lidí z okolních domů se lišily, ale dá se říct, že v sobotu před osmou ráno, kdy byl požár ohlášený hasičům, ještě nikdo nebyl úplně čilý. „Elektřina tam není, takže si asi topili propan butanem a možná měl náhradní plynovou bombu hned vedle,“ spekuloval zmiňovaný soused.

Ráno 18. 2. došlo v zahradní kolonii v Předlicích k tragickému požáru domku. Při ohledání požářiště byla nalezena čtyři mrtvá těla.
VIDEO: Požár v Předlicích má čtyři oběti, možná i děti. Hořel zahradní domek

Opodál stojící partě mladíků nebyly novinářské otázky příliš o chuti. „My to tady moc nesledujeme, asi tam někdo bydlel,“ řekl neurčitě jeden z party.

Fotografie hořícího domku, kterou publikoval soused Jan Čísar, dokládá prudkost požáru. „Já osobně pána znám, mám vedle něj zahradu, byl to hodný člověk,“ komentuje Čísar svůj snímek.

Snímek pořízený po osmé hodině ráno, když vypukl požár.Snímek pořízený po osmé hodině ráno, když vypukl požár.Zdroj: Jan Čísar, se svolením autora

Nikdo tu bydlet nesměl

„Pokud tam někdo bydlel trvale, je potřeba ověřit, jak je to možné, protože tyhle prostory nejsou určené, ani zkolaudované pro trvalý pobyt,“ řekl ráno na místě požáru radní pro vyloučené lokality Michal Mohr (SPD). Zatímco ráno se spekulovalo o počtu obětí, nejprve měli být tři, později se našlo čtvrté tělo, tak k večeru policie potvrdila, že dvě těla skutečně patřila dětem.

„Rodina, která tam bydlela, byla sice chudá, ale slušná,“ reagoval na Facebooku Martin Cibrík na zprávu o tragédii.

Požár v Předlicích vyšetřuje kriminální policie.
Kriminalisté pátrají v místě požáru v Předlicích, šíří se první spekulace

„My vám nic nového neřekneme,“ řekli hasiči, kteří odcházeli, neb jim skončila služba u spáleniště, které bylo už dokonale vyhaslé a z hlediska rizika nově vznikajícího ohniska bezpečné. „Ani my nemůžeme poskytovat žádné informace, situace se vyšetřuje,“ odpověděli hlídkující policisté.

Nejen lidé, i zvířata

Ke zmařeným životů čtyř lidí je nutno připočítat i nejméně tři zvířata. Nejméně v jednom případě jde o vzrostlého psa. Další byli ohořelí tak, že na vzdálenost, na kterou se bylo možno přiblížit, nešlo přesně určit, o jakého savce jde.

Příčina požáru se vyšetřuje. Podle známek na místě se dá soudit, že zásah hasičů byl velmi efektivní. Z hromady popela trčí neshořelá automobilová pneumatika, neroztavily se ani hliníkové nádoby. Teplota tání hliníku je 660,3 °C, což znamená, že hoření bylo rychlé, protože zachvátilo velký prostor, ale nedosahovalo extrémních teplot. „Když se celkové vzplanutí změní v plně rozvinutý požár, může teplota stoupnout na 1 000 až 1 200 ⁰C, udává server parox.cz.