„Před operačním zákrokem jsem musela absolvovat vyšetření. Když jsem přišla ke své ošetřující lékařce, bylo v čekárně plno kašlajících a kýchajících lidí. Bála jsem se, že se nakazím a operaci mi kvůli tomu zruší. Ale nezbylo mi než to risknout, moje lékařka žádné zvláštní hodiny pro neakutní pacienty nemá," postěžovala si Ústečanka Jana Houdková. Přivítala by objednávkový systém, jaký běžně funguje u specialistů.

Třeba libouchecký praktický lékař Libor Dupal, který ordinuje i v Petrovicích a Tisé, jej zavedl už zhruba před deseti lety a má s tím dobré zkušenosti.

„S chronickými pacienty, kteří chodí pravidelně, se vždy domluvím na další kontrole a termín jim napíši na kartičku. Ale i nemocní třeba s chřipkou vědí, že lepší než rovnou přijít je předem zavolat a domluvit se na čase návštěvy. Vědí, že tak nebudou čekat hodiny, ale maximálně minuty," řekl lékař.

Připustil však, že trvalo dlouho, než si lidé na objednávkový systém zvykli a pochopili, že je pro ně výhodnější. I dnes se prý občas stane, že se někdo neobjedná, ale plnou čekárnu už nemívá. „Funguje to tak z 80 procent," odhadl.

Nově, od začátku listopadu, nabízí pacientům možnost objednat se k ní nebo k její kolegyni i praktická lékařka Antonie Chuchútová působící v Neštěmicích. Ta přímo také vyhradila polovinu ordinační doby pro akutní a druhou pro chronické pacienty.

Dokud prý byla sama, netroufala si na to. Ale v létě zaměstnala další lékařku, rozšířily ordinační hodiny a objednávání zkusily u pacientů s diabetem. „Nyní to pomalu začínáme praktikovat u všech. Samozřejmě když přijde akutní pacient v době pro objednané, tak ho vezmeme. Ale chceme docílit toho, aby nechodili všichni najednou ráno a nečekalo tu třeba 20 pacientů," uvedla lékařka. Objednávat se mohou nejen telefonicky, ale i e-mailem a dokonce si vybrat, ke které lékařce.

„Já se na kontroly, nebo když si půjdu pro léky, určitě objednám. Vítám, že nebudu muset čekat hodinu nebo dvě mezi nemocnými," uvedla Eliška Cesarová z Neštěmic.

VZP podle mluvčího Jiřího Roda iniciovala vznik programu, jenž zahrnuje i objednávání, již před několika lety. Zatím je prý do něj v Ústeckém kraji zapojeno 188 lékařů.