Dva roky je jejím žákem, obdivuje důslednost, pracovitost, ušlechtilého ducha a její sametový hlas. On začíná, ona končí. Věra Páchová po 34 letech prožitých na prknech znamenajících svět, naposledy chce pozdravit své vděčné diváky.

„Zastavují mne cizí lidé a ptají se mě na další roli. Žádná nebude, protože jsem dostala poštou výpověď z pracovního poměru pro nadbytečnost. Nedostala jsem ani příležitost se s diváky, od kterých jsem celé roky cítila podporu, řádně se rozloučit. Velmi ráda bych to tedy udělala alespoň touto formou. Krátké vysvětlení, omluva," říká Věra Páchová.

Původní profesí je učitelka. Několik let učila na gymnáziu v Jateční. „Potom přišla profesorka Švábová a mateřské povinnosti. O nabídce do divadelního sboru jsem vždycky snila, v roce 1980 jsem stála ve druhé řadě a měla děsnou trému. Po šesti letech jsem uzavřela smlouvu jako operní sólistka," pokračuje Věra Páchová.

Carmen, Aida, Trubadúr, Rusalka, Prodaná nevěsta. To byl její pohádkový svět. Rolí bylo spousta. „Nemohu a nechci popisovat ty nejkrásnější, jeviště mi vždycky přinášelo radost a uspokojení. Se svými vděčnými diváky se budu scházet dál, tentokrát v hledišti našeho krásného divadla, kde budu držet palce těm mladším, co své sny teprve hledají," říká vysoká elegantní dáma.

Takových umělců tu moc nemáme. V roce 2011 byla Věra Páchová nominována na Cenu Thálie. V Praze ji dobře znají. Své zkušenosti chce předávat mladým. Její žák Daniel Matoušek už ví, jak chutná potlesk v Národním divadle. Pokud se prosadí ve světě černých fraků a barevných škrabošek, bude to i její zásluha. Věra Páchová odchází středem se vztyčenou hlavou.