On za vším vidí politické propojení obvodů a vedení magistrátu. Jak tohle dopadne? Více v rozhovoru.

Politická situace v Ústí eskaluje. Na Střekově svrhli místostarostu, odvolání se údajně plánuje také starostky na Severní Terase. Odvolat by měli prý i vás. Cítíte jako starosta, že se něco děje?
Ano, ale tady vůbec nejde o mě. Jde o rozpad koalice a o to, komu přidělit obvod. Některé strany v zastupitelstvu vidí, že krajské volby dopadly špatně a že máme před sebou volby další. Musí stihnout přeskupit pozice a teď je ideální doba. Budou Vánoce a silvestr a doufají, že lidé do dalších voleb zapomenou, co se stalo.

Myslíte si, že už mají zastupitelé rozdělené funkce na centrálním obvodě?
Já myslím, že v podstatě ano, jen nemají hlasy, které by to podpořily. Hledají model, jak uspokojit stranické zájmy, touhy jednotlivých aktérů a přitom vypadat hezky před veřejností. Z novin jsem usoudil, že touhu po postech mají zejména pan Tvrdík, Mach a Fišer. Uvidíme, jak tohle dopadne a zda pánové budou mít nějakou podporu ve svých stranách, natož v zastupitelstvu. Třeba Martin Fišer kandidoval za TOP 09, ale dva roky hlasuje a spolupracuje s ODS. Jiří Mach je původní zastupitel za ANO, u něho také nevíme, čí je to kandidát. Uvidíme, která partaj si je vezme pod svá křídla.

Bude tedy jasno v prosinci?
Kdo ví, o přeskupení pozic se snaží pravidelně. Teď už je to ale tak hlučné, že se o tom dozvěděla i veřejnost. Pokud starostové totiž nejsou loajální k magistrátu, tak přesně tohle to vyvolává. Já sleduji hlavně Střekov. Tam už vše začalo. A když si vzpomenete, co se událo po změnách na magistrátu, tak i na Severní Terase se přeskupily pozice. Místostarostka se stala starostkou a pan náměstek Dufek zase místostarostou, a navíc šel na magistrát. Takže to mělo přímý dopad. Následně neformální koalici na magistrátu uzavřela ODS s KSČM a na Střekově již zcela viditelně navrhla členka ODS na místostarostu komunistu, což jak dnes vidíme, totálně Střekov rozložilo. Tohle je přirozená součást ústecké politiky.

Kdyby došlo k vašemu odvolání, přerušilo by to nějaké investiční započaté akce?
Asi ani ne, snažíme se investice dokončovat v rámci rozpočtu. Ten máme na příští rok již naplánovaný. Co by se změnilo, by byl způsob fungování. Jestli tady dříve existovala tabulka firem, které se směly oslovovat, a deklaruji, že my jsme ji zrušili, tak by se tato tabulka vrátila zase zpátky. Určitě by se zrušil stavební dozor a přestalo by se soutěžit kus po kuse. Dělalo by se to paušálně, protože kontrola je poté mnohem horší. A ceny, které nám plynule padají, tak by začaly zase stoupat.

Bývalý starosta obvodu město Jan Tvrdík řekl, že situace na městském obvodu není dobrá, protože jste se jako starosta vymezil proti magistrátu, a odnáší to tak celý obvod. Co si o tom myslíte? Máte opravdu špatné vztahy s magistrátem?
Já nemám špatné vztahy s magistrátem, já mám špatné vztahy s madarovci. A je jedno, jestli jsou na magistrátu nebo na obvodech. Celá naše koalice se nechce zapojit do jejich praktik, a proto z toho vznikají všechny problémy. S ostatními kolegy a úředníky na magistrátu mám vztahy profesionální.

Říkáte „madarovci", kdo to je?
To není konkrétní osoba, konkrétní firma či strana. Je to skrz naskrz provázaný konglomerát vztahů. V každém obvodu najdete někoho, kdo je v tom angažovaný.

Jak jste se za dva roky, co jste v politice, změnil?
Změnil jsem se, to ano. Možná že jsem smutnější. Protože věci, o kterých slyšíte, že se dějí, tak reálně pak zcela přesahují to, co pak musíte prožít na vlastní kůži.

Když vás odvolají, co budete pracovně dělat?
Vrátím se do firmy do Prahy. Máme konec roku, takže bych se věnoval účetní závěrce. Chtěl bych ale všechny ubezpečit, že se s kolegy jen tak nedáme. A popřát všem krásné Vánoce.