Jeho odchod tak komplikuje napětí uvnitř ústecké koalice, jejímž je hnutí ANO silnějším členem. Matějka tvrdí, že jedním z důvodů jeho rezignace je zákulisní jednání lídra PRO! Ústí Martina Hausenblase.

Stabilizace se nepodařila

„Z podkladů od zástupců našeho koaličního partnera i našich nadřízených orgánů jsem se dozvěděl, že hnutí PRO!Ústí namísto toho, aby její lídr Martin Hausenblas standardně řešil napětí uvnitř koalice s oblastním sdružením ANO, jedná za našimi zády s vrcholnými představiteli hnutí ANO a stejně tak s krajským předsednictvem. Tato situace je zcela nepřijatelná pro řízení organizace a vytváří neřešitelnou dezorientaci postojů a názorů," uvedl ve svém vyjádření Josef Matějka.

Přiznal, že se mu nepodařilo stabilizovat situaci uvnitř ANO, o což se chtěl jako předseda pokusit. „Někteří členové organizace vedeni vysokými osobními ambicemi předřadili tyto zájmy nad zájmy Hnutí ANO a vedou trvalý boj o jeho destabilizaci a ukojení osobních zájmů," prohlásil. Celé prohlášení Josefa Matějky k rezignaci čtěte zde: Josef Matějka ke své rezignaci: Martin Hausenblas jedná za našimi zády

Martin Hausenblas Deníku řekl, že rozhodnutí Josefa Matějky respektuje a nechce vnitřní rozpory uvnitř ANO komentovat. „Pana Matějku jsem několikrát vyzýval k jednání a snažil jsem se s ním osobně sejít. Ale přes již stanovený termín ke schůzce nakonec nedošlo," řekl.

Jediný telefonát

Podle krajského manažera ANO 2011 Jakuba Komárka není pravda, že by někdo jednal za Matějkovými zády.

Nikdo se s lídrem PRO!Ústí nesetkal. „Jediný kontakt, který se uskutečnil, byl jeden telefonát, ve kterém se Martin Hausenblas ptal na některé věci," uvedl Jakub Komárek.

Ústecká místopředsedkyně ANO Renata Zrníková řekla, že budou muset rezignaci svého předsedy nejdříve probrat uvnitř oblastní organizace. „Rozhodnutí pana Matějky respektuji, ale zatím ho nechci komentovat," dodala.

Podle Jakuba Komárka chce krajská organizace hnutí, aby se situaci v Ústí co nejrychleji uklidnila. Vyřešit si ji ale musí místní členové. „Podle stanov může krajské vedení určit termín oblastního sněmu. Ten jediný volí předsedu. Budeme proto chtít, aby zasedl v co nejkratším termínu," uvedl.

Situace uvnitř ústecké koalice se může projevit na zasedání zastupitelstva, které je svolané na 24. června. Na něm se budou projednávat i některé problematické body.