Nebyla to jenom pohádka, daleko za velkou louží stovky let bojovali rudoši s bílým mužem o přežití. Statistika padlých ve všech indiánských válkách se různí, odhady mluví o desítkách milionů na straně původních obyvatel Ameriky. V Chabařovicích bydlí jeden z několika málo nadšenců, kterému indiánské stíny nedají spát. Jmenuje se Miloslav Votruba, přezdívaný Ulzi, Apač tělem i duší.

Zapůjčil relikvie

Na výstavu Indiáni Severní Ameriky do ústeckého městského muzea zapůjčil své nejcennější relikvie. Jak sám říká, všechno musí být autentické, jinak to nemá sběratelskou cenu. Poslední koženou sedlovou tašku dělal 32 hodin.

Indián z Chabařovic, Miloslav Votruba.„Apače všichni znají díky filmovým příběhům Karla Maye, patří na jihozápad USA mezi kaktusy a písek. Od dvanácti let do sedmnácti jsem si hrál na rudocha, potom jsem začal studovat historická fakta. V antikvariátech se daly ještě sehnat bezvadné knihy, jako třeba Poslední Apačové od Helge Ingstada," říká Miloslav Votruba. Indiánské kluby se prý stále scházejí, ale jejich členů je čím dál méně, chybí mládež.

„Zrovna nedávno byla indiánská taneční soutěž POW WOW na Kladně, kde bylo tři stovky účinkujících z celé republiky. Přijel i opravdový Apač z USA Robert Soto, ale nevyhrál," vysvětluje klidným hlasem dlouhovlasý muž. Jak se říká, upovídaný nebyl. Když však přišla řeč na slavné náčelníky, ožil.

„Posledním náčelníkem Apačů byl Geronimo, zemřel v roce 1909. Před ním byl Victorio, ten zemřel v roce 1880. Chuan Chose, Mangas Colorados, Cochise. Apačové nebyli žádní svatouškové, podnikali výpady do Mexika, kde loupili a kradli. Nosili dlouhé vlasy ovázané barevným šátkem, různé náušnice, modrý tyrkys na krku. Udatný bojovník měl i několik žen," sype Miloslav Votruba z rukávu.

Roznášel poštu

První indiánské oblečení si pořídil za peníze z brigády, kdy roznášel jako kluk poštu v Brné. V drogerii si koupil několik kusů jelenice, která se používala na čištění oken, a po několika hodinách se představil kamarádům jako náčelník.

Jeho snem je srub a několik krásných koní. Takových Apačů je v celé republice tak deset. Dříve velká filmová romantika, dnes zvláštní koníček.