Radnice sdružené v Dobrovolném svazku obcí jezero Milada již připravují pravidla, která některé činnosti omezí. Nechtějí, aby se zde lidé chovali jako na Divokém západě.

Ze začátku přísnost

„Zatím půjde jen o obecná pravidla jak se chovat," uvedl ústecký primátor Josef Zikmund. Podle něho na základě zkušeností budou radnice provozní řád upravovat, případně vytvoří další speciální, které se budou týkat určitých činností.

Chystaná pravidlaKoupání v Miladě bude na vlastní nebezpečí. Rozdělávání ohně povolí obce na vyhrazených místech, táboření ale nikoli. Chytání ryb v jezeře zatím možné nebude. Do blízkosti Milady nebudou smět jezdit automobily. Na pořádek budou dohlížet strážníci měst. Budou se střídat.

„Zastáváme názor, že zpočátku bychom mohli být spíše přísnější. Pokud vše půjde dobře, možná bychom něco uvolnili," dodal chabařovický starosta Josef Kusebauch.

Území jezera má zatím patřit Palivovému kombinátu. Ten ho ale v budoucnu podle dosavadních dohod obcím předá.

Samé zákazy

„Koupání v jezeře bude možné. Ale na vlastní nebezpečí," uvedl před nedávnem ředitel firmy Petr Lenc.

Ve více než 250 hektarů velkém jezeře zatím nebudou moci lidé rybařit. To i přes to, že je zde prý ryb dostatek. V budoucnu to ale obce povolí.

Radnice také nechtějí, aby se po hladině jezera proháněly lodě. Především motorové, které by mohly vodu znečistit. Zákaz je prý komplikovaný.

Strážníci se vystřídají

Vyřeší to ale tak, že k jezeru zakáží vjezd automobilů. Tak sem nikdo žádnou loď moci dovézt nebude.

Pravidla budou hlídat strážníci, ale jezero je na katastru několika obcí. Strážníci se budou střídat a zacházet i na území druhých obcí.

„Chceme, aby byli vidět. K zásahu vždy mohou přivolat policisty," dodal Zikmund.