Ve čtvrtek před polednem bylo koupaliště plné a lidé začali službu ihned využívat. „Během první půlhodiny si pro knihu přišlo asi 15 lidí," řekl náměstek ředitele Miroslav Bünter, který se na koupaliště vypravil.

„Je to skvělý nápad. Příště si asi žádnou vlastní knihu nepřinesu," komentovala novou službu Karolína Kosová.

Hlavně oddech

Ředitel knihovny Aleš Brožek uvedl, že je to jedna z cest, jakými se chtějí přiblížit čtenářům. „Do plážové knihovny jsme samozřejmě vybrali oddechovou literaturu," řekl. Jsou zde pohádky, dobrodružné příběhy, detektivky, ale i sci-fi. Nejde o nejnovější výtisky, ale již o ty ohmatané, takže tolik nevadí, pokud by na ně někdo sáhl mokrou rukou. Knihovníci nebudou v Brné každý den. Půjčovna tu funguje jen v úterý a ve čtvrtek od 11.00 do 17.00 hodin.

Na koupališti si lidé mohou zdarma půjčit knihu.Kromě toho zde knihovníci budou dělat i zábavné akce, ve čtvrtek odpoledne tu četli pro děti z knihy Jak upír Uršulín o zuby a ke štěstí přišel.

Služba se líbí i italské dobrovolnici Julii, která knihovníkům pomáhá. Neví, že by na prosluněných plážích její vlasti nějaká podobná fungovala. „Určitě by se ujala. Nevadilo by, když si náhodou knihu zapomenete doma," soudí.