„Je to ideální například pro lidi, kteří podnikají a nechtějí mít již kancelář doma," vysvětluje manažerka ústeckého centra Martina Želinová.

Kanceláře, ale také učebny na školení

Prostory v Brněnské ulici vznikly díky tomu, že se Sdružení pro vzdělávání komunit podařilo získat dotaci z Evropského sociálního fondu. Hned na dva projekty. Vzdělávání obtížně zaměstnatelných žen po mateřské dovolené, nad padesát let věku a na coworkingové centrum.

„Myšlenka byla z jednoho programu, ženy vzdělávat a přivést je k podnikání. A až začnou, tak by mohly využívat naše coworkingové centrum," vysvětluje Martina Želinová.

Postupně prý začali podnikatelé centrum naplňovat. V současné době pravidelně centrum využívá pět živnostníků. Další docházejí příležitostně.

Podniká v Třeboni, pohlídali jí děti

Například Ústečanka Lenka Landová, která podniká až v Třeboni, prý z domova pracovala jedenáct let. Centrum jí prý otevřelo nové možnosti.

„Nemusela jsem být jen doma. A zároveň jsem si nemusela hledat drahou kancelář," vysvětluje. Nyní odtud pravidelně pracuje i se svým asistentem. „Máme tu k dispozici tiskárnu a kopírku. Nemusela jsem si pořizovat vlastní," pochvaluje si.

Další výhodou bylo, že v přízemí domu, kde se centrum nachází, působí takzvaná dětská skupina, do níž si podnikatelka mohla dát svoji dceru. „Pokud potřebuje někdo dítě odložit jen na malou chvíli, máme tu i dětský koutek," dodala Martina Želinová.

Prostory ale neslouží jen jako kanceláře. K dispozici jsou tu i dvě zasedací místnosti, které si může zájemce pronajmout na nutně dlouhou dobu a setkat se zde třeba s klientem. V objektu jsou i učebny, například počítačové. „Ty jsou velmi často využité," dodala Martina Želinová.

Doufá, že v budoucnu by cestu do centra jako v jiných místech mohli najít i zástupci firem z jiných měst, kteří v Ústí potřebují vyřídit nějakou schůzku.

Co je coworking
- Sdílená kancelář, kdy si podnikatel na určitou, přesně danou dobu pronajme místo u stolu

- K dispozici jsou zde počítače, připojení k internetu pro ty, co mají vlastní počítač, společná tiskárna, kopírka, scanner a další kancelářské vybavení

- V centru jsou i zasedací místnosti různých velikostí, kde lze pořádat schůzky s klienty. V učebnách lze uspořádat školení a semináře

- V domě ústeckého centra působí i dětská skupina, kde podnikatelům nabízejí hlídání dětí

- Ústecké coworkingové centrum se nachází v Brněnské ulici

- Paušální platba pronájmu místa stojí 450 korun na deset hodin měsíčně nebo jeden tisíc za 25 hodin. Přijít může zájemce kdykoli, neobjednává se. Internet je v ceně, platí se ale za tisk a kopírování