Právě na Střekově je pak jedničkou krajský zastupitel Zbyněk Svoboda. Kandidátem na starostu v Neštěmicích je středoškolský učitel Marek Holly. Lídrem ČSSD na Severní Terase je zdejší zastupitel Marcel Běhounek, který na Střekově a v Krásném Březně pronajímá domy. Centrální obvod město povede gynekolog Jiří Brožek. 

ČSSD by se ráda zaměřila především na čistotu v ulicích. Chce také snížit poplatky v mateřských školách či zavést jízdné pro seniory v MHD zdarma. O kolik by se musela navýšit roční dotace Dopravní podniku města ovšem nikdo z lídrů vypočítané zatím nemá. Na letošek přikleplo město Dopravnímu podniku 230 milionů korun.

“Oproti Praze máme v Ústí celoroční jízdenku dražší. Teď jezdí zdarma senioři od 70 let. Nevidím žádný problém v tom, v návaznosti na integrovanou krajskou dopravu, zahrnout do toho i lidi od 65 let,” řekl Svoboda.

Volby v centru Ústí nad Labem krátce po jejich pátečním zahájení
Komunální volby se blíží. Špína leze ven

K aktuální otázce ubytovny Klíšská v centru Ústí a ubytovny Modrá na Střekově, které se od 30. června zavírají a o střechu nad hlavou přijde 230 nájemců, kandidáti za ČSSD jasný postup prozatím nemají.

“Jde o problém, který Ústí jako město není schopné vyřešit samo, jsme zaškatulkovaní jako odpadkový koš republiky. Musíme jednat s naším vedením v Praze, abychom pro Ústí sehnali lepší pozici,” uvedla Vaňková, která je současně i členkou střekovského zastupitelstva.

Podle Svobody je jednou z variant výkup problematické ubytovny. “Když to bude za rozumnou cenu, proč ne. Mohly by tam být malé startovací sociální byty pro mladé rodiny nebo penzion pro starší občany. Nevíme ale, zda to majitel, tedy společnost CPI byty, bude chtít prodat,” dodal Svoboda. 

Kandidátní listiny má ČSSD podle slov Vaňkové z 90 % pro krajské Ústí už hotové.

V posledních komunálních volbách v roce 2014 získala ČSSD v Ústí nad Labem 11,73 procenta hlasů, v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu má pět členů. Při rozhodování v zastupitelstvu většinou hlasují společně s komunisty, ODS a s vedením města (UFO). 

Zakládání nových záhonů v centru Ústí
Nové záhony plné trvalek a travin zkrášlí centrum Ústí