Tlačenice v obchodě, nával cestujících na zastávce MHD, parkoviště a další místa, kde se sejde hodně lidí, to je před Vánoci ideální prostor pro kapsáře.

ZLODĚJI POD DOHLEDEM

„Nasazujeme v tomto období posílené hlídky do centra města a dalších míst, kde by se kapsáři mohli vyskytovat. Zároveň využíváme kamerový systém. Máme vytipované známé firmy a skupiny lidí, které v oboru kapesních krádežích působí. Když je objevíme na monitoru, nasadíme osvědčený recept. Ke skupině se přidá strážník a chodí s ní tak dlouho, až je to přestane bavit," vysvětlil Jan Novotný, zástupce ředitele ústecké městské policie.

Do města jeden čas každý rok jezdili členové rozvětveného kapsářského rodu z okolí Spišské Nové Vsi.„Ty už jsme tady několik let neviděli, ale jsou jiní, kteří se pokoušejí zlobit. My o nich víme a doufám, že oni stejně dobře vědí o nás a raději si dají pokoj," přeje si Jan Novotný.

Podle mluvčí Policie ČR Veroniky Hyšplerová se stále objevují lidé, které připravili zloději o jejich věci. „Kapsáři si v přeplněných obchodech a na vánočních trzích vyhlédnou svou oběť, která vybírá dárky pro své blízké, a nevěnuje tak pozornost svému okolí," upozornila Hyšplerová.

POLICISTÉ V NĚMECKU

Policisté častěji kontrolují i parkoviště, v případě, že jsou ve voze cenné věci, dají za stěrač leták s upozorněním Auto není trezor.

„Od prvního adventního víkendu se hlídky více pohybují v ulicích a v obchodních centrech. Již několik let jezdí naši policisté na proslulé vánoční trhy do Drážďan, kde ve společných hlídkách s německými policisty vykonávají službu a pomáhají jim řešit případy s českými turisty," uvedla Veronika Hyšplerová.

Policie zveřejnila na svém webu informace o tom, jak v předvánočním období lépe chránit sebe a svůj majetek. Lidé by si měli dávat pozor při výběru z bankomatů, neukazovat na ulici peníze, nemít u karty PIN, nenechávat peněženky na vrchu tašky, muži by ji neměli nosit v zadní kapse kalhot.