Sedmnáctiletá Kateřina Hanušová z Ústí nad Labem je mistryní republiky v moderní gymnastice jednotlivců pro rok 2013 v kategorii žen a členkou mladého šestičlenného týmu, který přivezl zlato z pódiové skladby z Českomoravského poháru.

„Každý vrcholový sport je dřina, vyžaduje důslednost a přesnost v přípravě i trochu štěstí. Především však podporu rodičů a trenérů," říká Kateřina. S gymnastikou začínala jako pětiletý hyperaktivní špunt. Byla nabitá energií, stále se někde předváděla s novými tanečky. Maminka ji proto dovedla do tělocvičny malého oddílu na Severní Terase, kde bylo osm stejně starých holek. „První trenérkou byla Libuška Kyralová, vydržela to se mnou celých pět let. Dnes mi to nikdo nevěří, ale měla jsem tenkrát solidní nadváhu." směje se Kateřina.

Dobrá motivace

Zlomový okamžik přišel v deseti letech, kdy Kateřina poprvé vyhrála přeborníka oblasti. „Trenérka Míla Vavrušková moc dobře věděla, jak mě má motivovat. Pod jejím vedením jsem vyhrála Ústecký pohár a bodovala jsem na více místech v republice. Dostala jsem nabídku trénovat v Praze, ale po několika měsících jsem se vrátila do Ústí nad Labem. Reprezentace vyžaduje trochu jiné podmínky a já jsem především realista," vysvětluje klidně a rozvážně mladá sportovkyně.

Pohárů má plnou polici, nechlubí se cizím peřím, stále opakuje dokola. „Tady je skvělá parta, sice nemám žádného sponzora, ale máma s trenérkou to vždycky nějak zařídí, abych měla to, co potřebuji. Tenista má svou raketu, já musím zvládnout míč, stuhu, obruč, švihadlo a kužele. Pokud možno s úsměvem a v souladu s hudbou. Všechno něco stojí, neptejte se na ceny, to byste mi nevěřil, je to věda a zvláštní alchymie," do ruky mi podává míč a přidává stručné vysvětlivky. Český výrobce neexistuje, všechno je dovoz.

Další výzva

Jejím snem není reprezentace, ani účast na mezinárodních závodech, má vlastní představu o dalším životě. „Pokusím se obhájit titul, je to další výzva. Chtěla bych v budoucnosti pomáhat při vyhledávání talentovaných děvčat, třeba i trénovat. Pětileté prcky už učím správnému držení těla. Krátká zkušenost z divadla mne okouzlila, moc mě to na prknech, co znamenají svět, bavilo," konstatuje tiše. Kačenka společně s kamarádkami z oddílu má studentskou brigádu v Činoherním studiu na Střekově, kde hrají ve hře Zkrocení zlé ženy. Několikrát chtěla s gymnastikou praštit, vždycky ji podržela maminka. Je to ohromný talent a dříč. Pokud chcete vidět mistryni republiky v soutěži, přijďte se podívat na Ústecký pohár 13. dubna v tělocvičně UJEP.