Města, kraj i soukromí podnikatelé přijdou o dotace, pokud část prostředků z nových akcí, většinou 15 procent, neproinvestují do konce června. Zcela nové podmínky nastavil dotační úřad proto, aby mohl rozdělit co nejvíce peněz. Nyní jsou prý někteří žadatelé překvapeni.

„Dostali jsme se do situace, že musíme letos vyčerpat poměrně velké množství peněz. Kdybychom etapizaci nedělali, tak bychom vyhlásili pouze tři miliardy, ale my jsme vyhlásili 4,5 miliardy," vysvětlil předseda výboru regionální rady Petr Navrátil.

Podle něho se již nyní část žadatelů ptá, jestli dostanou výjimku a zda musí podmínku splnit. „Žádné výjimky dávat nebudeme," varoval.

Hlavně rychlost

Mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Hanáčková řekla, že dělají vše pro to, aby vše stihli. Kraji jde hlavně o silnice.  „Samozřejmě v průběhu výběrového řízení se může něco zdržet, pokud zájemci budou podávat námitky, to je však věc, kterou nejsme schopni ovlivnit," uvedla Magdalena Hanáčková.

Podle Petra Navrátila mohou odvolání vše zdržet. „Pokud se firmy budou chtít odvolávat třeba k ÚHOS, nikdo jim nemůže bránit. Ale pokud odvolání způsobí zpoždění, může se město rozhodnout, že vše zruší," varoval.

Část se vrátí

Podle Petra Navrátila je jisté, že dotační úřad bude muset kvůli zdržením část peněz vracet do Bruselu. Hlavně proto, že kvůli kauzám program více než rok stál a není v silách úřadu ani příjemců všechny peníze do konce roku 2015 vyčerpat. „Odhadujeme, že budeme muset vrátit kolem 1,5 miliardy korun. Je to ale velmi hrubý odhad, záleží na tom, jak budou žadatelé o dotace nakonec úspěšně čerpat," uvedl. Zbylé peníze již úřad většinou rozdělit nestihne, některé půjdou pro malé obce.

Podle ředitelky úřadu  Jany Havlicové jejich fungování ovlivnilo i rozhodnutí ČNB, které navýšilo hodnotu eura vůči koruně. Přidělené peníze z Bruselu má totiž úřad v eurech, ale žadatelé posílají žádosti v korunách. Kvůli navýšení hodnoty eura tak má v korunách úřad nyní k dispozici více peněz. Ty ale kvůli nedostatku času nestihne rozdělit. „Navíc dnes nevíme, jaká bude hodnota eura na konci roku 2015. Potřebovali bychom stabilní kurz," dodala.