Peníze půjdou z rezerv ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). Zavírání Klokánků tak již nehrozí.

Čekají na výplaty

„Věřím, že nové vedení Fondu naplno využije takto mimořádnou podanou ruku státu, urovná svoje problémy a postupně splatí veškeré dluhy," reagovala ministryně Michaela Marksová.

V Ústí peníze využijí zejména na mzdy a sociální odvody zaměstnanců pro letošní rok. Pracovníkům totiž stále chybí několik výplat za loňský rok.

„Pro ústecký Klokánek to znamená, že naši zaměstnanci budou v letošním roce řádně dostávat mzdy, a je proto možné vyhlásit výběrové řízení a doplnit chybějící tety tak, aby Klokánek provozoval všechny byty. Nyní jsou dva byty ze sedmi zavřené. Požadavky na umístění dětí máme neustále, z kapacitních důvodů je však musíme odmítat," uvedla ředitelka Klokánku Teplice a Ústí Daniela Brníková.

Děti za to nemohou

Až ministerstvo peníze pošle, budou během roku postupně uvolňovány dle aktuálních potřeb všech Klokánků.

„Od léta 2015 došlo k restrukturalizaci FOD, počet Klokánků se snížil po dohodě s kraji a z dluhu vůči ČSSZ již bylo uhrazeno 11 milionů korun. Je tedy zřejmé, že s novým vedením se situace postupně stabilizuje, a dotace tak umožní další fungování FOD," uvedl mluvčí MPSV Petr Habáň. V prosinci jim z prezidentského fondu 2,5 milionu daroval také Miloš Zeman.

„Chtěla bych moc poděkovat všem podporovatelům, kteří při nás stojí a kteří nám pomáhají. Děti nemohou za to, že se narodily do rodiny, která se o ně není schopna postarat. Pomozte nám jim pomáhat," doplnila za ústecký Klokánek ředitelka Brníková.