Krajský předseda ČSSD Arno Fišera a dosluhující hejtmanka Jana Vaňhová, kteří vedli vyjednávání za sociální demokracii, mu přizvukovali. „Také tomu věřím," dal se slyšet Fišera.

Dokument, který obě strany podepsaly, ovšem stále neobsahuje jména nových krajských funkcionářů. Na zastupitelstvu kraje v úterý 20. listopadu by tedy měl být zvolen hejtmanem první komunista v historii České republiky – Bubeníček, jeho náměstci budou Stanislav Rybák za KSČM a za ČSSD Jana Vaňhová. Ta to ještě ale nepotvrdila.

„Nemyslím si, že by měl někdo další přibýt. Klub zastupitelů nikoho jiného nenavrhoval a půjdeme na zastupitelstvo s tímhle," řekl o tom novinářům Fišera.

Co se radních týká, podle Bubeníčkových slov si komunisté vybrali Ladislava Drlého, Jaroslava Komínka, Petra Vomáčku a Jitku Sachetovou. Ta také Deníku sdělila, že nemůže říci, na co se zaměří. „Je to moc rychlé, my jsme prosazovali, aby na místa radních usedli odborníci, ale museli jsme se dohodnout s koalicí."

Naopak o jménech radních nemá jasno ČSSD. „Do rady by chtělo třináct lidí, jednáme," uvedl Fišera. Vaňhová dodala, že rozdělení funkcí bude vycházet z jejich kandidátky. „Bude záležet na síle okresů," vysvětlila.

ODS je, podle jejího volebního lídra Vladislava Rašky, se situací srozuměna. „Předpokládám, že po podpisu koaliční smlouvy budeme vědět, jakým způsobem koaliční strany budou zohledňovat naše návrhy a požadavky, které jsme po povolebním vyjednávání předložili," uvedl.

Zároveň dodal, že samozřejmě respektuje nominace na posty ve vedení kraje a odmítl, že by ODS vyjednávala separátně o jiné podobě vládnoucí koalice. „Voliči nám nedali důvěru, a proto jsme připraveni odejít do opozice."

Budou mít  ale například zájem o práci ve výborech a komisích zastupitelstva.

Proti zvolení prvního komunistického hejtmana v historii země se chystá na pátek v Ústí nad Labem demonstrace.