Pozice hnutí tak stále oslabuje a osud koalice je nejistý.

Historický rekord - 76 probraných bodů v radě

Na místo odstoupivších radních navrhne PRO! Ústí historika Martina Krska a architekta Jana Hroudu. Jejich zvolení ale závisí na dalších osudech koalice, přesněji na tom, co udělá odbojné křídlo uvnitř ANO 2011.

To je seskupeno okolo okresního lídra této partaje, Josefa Matějky. Právě na něm záleží, zda je ochoten uzavřít dohodu s Martinem Hausenblasem, šéfem PRO! Ústí a náměstkem primátora na spolupráci.

Náměstek Hausenblas zatím potvrdil jména, jež zastupitelům předloží místo odstupujících radních. Zároveň upřesnil, kdy by měl s Josefem Matějkou jednat.

„Sejdeme se v pondělí. Dlouho neodpovídal, protože odjel na dovolenou. Domluva s ANO je na magistrátu skvělá. Na jednání rady jsme probrali 76 bodů, to je určitě historický rekord. Proto věřím, že dáme vše do pořádku," myslí si.

Naváže historik na rodinnou tradici?

Co Josef Matějka doopravdy udělá, není jasné. Telefonní hovory za něj včera přijímala pouze asistentka Marie Hačecká a požádala o zaslání otázek e-mailem. Na ty ovšem Josef Matějka neodpověděl.

„Dnes již nebude přítomen v kanceláři, má jednání mimo firmu, a tudíž nemůže reagovat," odpověděla Hačecká.

Sám Martin Krsek vidí případný nástup do funkce radního jako svou povinnost.

„Už můj pradědeček byl v tomto městě radní, tak to možná máme v rodě. Ovšem za běžných okolností o funkce zrovna neusiluji," poznamenal Krsek. Upozornil, že to jsou jen předběžné úvahy, neboť situaci okolo koalice vnímá jako špatně čitelnou.

Primátoru Ústí by prý Martin Krsek jako náhradník nevadil. „Mnohokrát jsem se s ním setkal. Zatím to ale naši partneři nepředložili," upozornil primátor. I on potvrdil, že osud koalice záleží na dalších jednání lídrů koaličních stran. „Uvidíme, jak to dopadne," dodal.