Co do financí pokračuje v trendu z minulého volebního období. Tedy investic do velkoplošných oprav silnic, rekonstrukcí školských zařízení a žehrání na vládní zvyšování platů pracovníkům ve veřejných službách. Jako jedna z prvních se také sem a tam shodne na něčem s opozicí, ačkoli ta kritikou koaličního uskupení rozhodně nešetří.

Spolupráci chválí

Nejviditelnější tvář koalice, ústecký primátor Petr Nedvědický (ANO 2011) naproti tomu považuje dosavadní koaliční počiny za víceméně úspěšné. „Povedlo se zatím skoro vše. Narovnali jsme vztahy s Ústeckým krajem, vcelku vycházíme i s opozicí, k jejímž podnětům se snažíme přistupovat konstruktivně,“ zhodnotil.

Za úspěch považuje vyřešení problému dlouhodobě nevybíraných pokut v tunelech na dálnici D8. Naopak, určité mezery vidí v investicích. „Ovšem náměstek Pavel Tošovský (ODS) mapuje veškeré dotační tituly, které jsou k dispozici, abychom získali pro město další volné peníze. Máme před sebou totiž neuvěřitelné množství úkolů, například brownfieldy,“ poznamenal Nedvědický.

Primátor Ústí Petr Nedvědicky
Komentář: Ústecká koalice by mohla leccos zlepšit

To ostatně řekl i Tošovský. „Snažíme se vejít do všech dotačních programů, abychom všechno nefinancovali sami. Nastartovat investice není jednoduché ani v době, kdy je republika v dobré ekonomické kondici. V tomto směru, myslím, koaliční spolupráce nefunguje špatně, naopak. Věci, na kterých jsme se shodli, zastupitelé odhlasovali. První čtvrtletí ovšem bývá takové startovací, kdy se hledá nějaký systém spolupráce,“ myslí si. 

Podobně zhodnotila fungování koaličních partnerů i náměstkyně Věra Nechybová (UFO). „Jsme na začátku cesty, ale věřím, že to bude fungovat i dál. Co do vzájemných vztahů bych řekla, že se mi pracuje dobře. Pro mne byla velmi důležitá shoda na rozpočtu a potřebě podpory kulturního dění, sportu a rekonstrukcí majetku,“ poznamenala.

Opozice má smíšené názory

Komunisté podle svého okresního předsedy a ústeckého zastupitele Pavla Vodseďálka zhodnotili koalici příznivě. „Zatím pracuje dobře a bez závažných problémů. Co bylo z naší strany potřeba dohodnout, se domluvit povedlo. Což se projevilo v naší podpoře rozpočtu na letošek a dalších materiálů. Líbí se nám, že vedení začalo řešit i sociální a bytovou problematiku. Samozřejmě výhrady máme také, například ke zvažovanému prodeji Tepelného hospodářství města Ústí,“ reagoval.

Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.
Krize na kraji: Nemůžeme přeorat celý úřad naruby, říká hejtman Bubeníček

Nejsilnější opoziční hnutí PRO! Ústí už takovým optimismem nehýří. Podle něj se nová koalice uvedla navázáním na staré praktiky při rozdělování dobře placených trafik bez ohledu na odbornost, jen za podporu při hlasování a ještě vše zdokonalila, když z většiny komisí a výborů vyloučila zástupce opozice.

Plusy i mínusy

„Nejvýraznějším počinem je zatím vyhlášení bezdoplatkové zóny pro celé území města. Považujeme to za nešťastné řešení, které poškodí image města a postihne i chudé obyvatele, kteří doplatky na bydlení nezneužívali. Z pozitivních kroků bych vyzdvihl ochotu spolupracovat s opozicí na vytvoření tolik potřebné Kanceláře architekta města, která bude mít potenciál pozdvihnout prozatím nevábný vzhled veřejného prostoru v Ústí,“ shrnul zastupitel hnutí Martin Krsek.

Politolog a pedagog ústecké univerzity Lukáš Novotný se domnívá, že by se u ústecké koalice mohl opakovat scénář z minulých volebních období. Totiž její rozpad a puč ve vedení. „Ta hnutí nemají silnou organizační strukturu a pevnou členskou základnu, které by generovaly silné lídry a vize. Jsou to takové politické kartely, kterým chybí dlouhodobost,“ dodal.

Krajský úřad Ústeckého kraje.
Zemětřesení na kraji. Sociální demokraté vypověděli koaliční smlouvu