Komplikovanost stavebního zákona, chyby v projektech žadatelů a neustále změny v zavedených postupech. To vše se promítá do prodlužování lhůt vyřízení žádostí stavebníků na úřadech. Novela stavebního zákona tomu příliš nepomohla.

Na novelu, která začala platit 1. ledna tohoto roku, nadávají třeba v Dubí. „V dílčích věcech přinesla zjednodušení, ale celkově vzato moc ne. Nově člověk třeba potřebuje závazné stanovisko od magistrátních úředníků, kde je napsáno, že stavba je v souladu s územním plánem města. Dosud jsme ten soulad posuzovali sami a stavebníka rodinného domu neobtěžovali,“ pronesl vedoucí stavebního úřadu Dubí Jiří Veselý.

Závazné stanovisko se posuzuje v souladu s politikou územního rozvoje ČR, která řeší například koridory vysokorychlostních tratí, dále s územním plánem kraje, města a také z hlediska cílů územního plánování. „To je soubor dalších asi 22 požadavků. To je taková pitomost, že mi docházejí slova. Vždyť i proto jsme pořídili územní plán. Abychom nemuseli stavebníka otravovat,“ dodal Veselý.

Ústí nad Labem. Ilustrační foto
ANKETA: Celé Ústí bude ghetto. Aby nepřicházeli další chudí

Ministerstvo pro místní rozvoj, které za novelou stojí, ji obhajuje. Celý proces od prvního razítka až po nastěhování je teď podle něj jednodušší. Nově umožňuje na pouhé stavební ohlášení postavit rodinné domy nebo rekreační chaty bez omezení stavební plochy. Ohlášení už není potřeba pro skleníky nebo bazény na zastavěném pozemku u rodinného domu nebo chaty.

Ze zákona také zcela vypadla povinnost mít kolaudaci pro domy a chaty. „Stavět dům jsem začal loni na podzim, koncem léta se chceme stěhovat. Papírování kolem stavby je úmorné, ale když jsem si s něčím nevěděl rady, tak mi úředníci poradili,“ řekl Jaroslav Prošek z Ústí nad Labem.

Jez.
Jez na Labi zničí jedinečnou přírodu, obávají se ekologové

Právě s chybějící kolaudací však mohou podle Veselého lidé narazit třeba u bank. „Stát ulevil stavebníkům od lejstra, které třeba budou potřebovat, až budou chtít zapsat svůj rodinný dům do katastru nemovitostí nebo dočerpat úvěr na stavbu,“ doplnil Jiří Veselý.

Za posledních 11 let provedli zákonodárci 22 novel stavebního zákona. „Proto dochází i k mnohaměsíčním skluzům v přípravě staveb. Žijeme v představě, že není nic radostnějšího než ohlášení stavby rodinného domu na stavební úřad. Ale málokdo ví, že současné ohlášení stavby vyžaduje od stavebníka více dokladů než na získání dřívějšího stavební povolení,“ řekl starosta Dubí Petr Pípal.

Ilustrační foto.
Znáte obětavého sociálního pracovníka? Navrhněte ho na krajskou cenu