Éru hejtmanky Jany Vaňhové (ČSSD) poznamenaly především velké problémy s čerpáním evropských dotací, kvůli nimž už skončili ve vazbě politici obou stran.

Z naštvání voličů by mohly těžit nové subjekty – středový PRO kraj, Paroubkovi Národní socialisté i další.

Machinace s evropskými dotacemi, obvinění politiků ze zneužívání pravomocí a riziko obrovských finančních ztrát pro samosprávy – právě takové věci zmiňují skoro všichni politici, které jsme oslovili v předvolební anketě, aby zhodnotili pozitiva i negativa posledních čtyř let.

„Největším průšvihem dosluhující krajské koalice je, že současné vedení téměř beze zbytku převzalo systém zneužívání veřejných prostředků, i když ČSSD předtím ODS kritizovala," odpověděl Přemysl Rabas, lídr středového hnutí PRO kraj, které utvořili zelení, lidovci a několik komunálních hnutí. „A za největší úspěch bych považoval, že o své činnosti zanechávají dostatek důkazů pro orgány činné v trestním řízení," dodal.

Podobné názory se sešly i od dalších kandidujících subjektů. „Krajští politici ČSSD a ODS se zaměřili zejména na zvelebení svých životů a ne životů občanů v kraji," uvedl předseda Národních socialistů Jiří Paroubek.

Nejednoznačné hodnocení přichází i z ODS, která před letošními volbami hodně obměnila kandidátku. „Soustředíme se na evropské dotace, ale těch věcí rezonovalo krajem víc. Ostravské kaly, Krajská zdravotní… Jsme připraveni se z těchto věcí poučit. Procesy by měly být transparentnější," řekl v rozhovoru pro ČTK a Deník lídr ODS Vladislav Raška. Další spolupráci s ČSSD po volbách nevylučuje.

Největší spokojenost panuje u ČSSD. „Podporovali jsme seniory, stipendia, prosadilo se jízdné pro studenty. V tom jsme splnili úplné maximum ze svého programu," řekl náměstek hejtmanky a šéf krajské ČSSD Arno Fišera.