„Jako statečný mohykán jsem se vydal do lesa již minulou sobotu. V koši jsem donesl dvacet kolodějů. V úterý jsem domu přinesl osm kolodějů a padesát růžovek.  Takže mohu potvrdit, že houby už opravdu rostou," chlubí se ústecký archivář a nadšený houbař Vladimír Kaiser.

První klobouky se ukazují hlavně tam, kde vydatně zapršelo a lesy se zapařily. „Moje tajná místa jsou v Krásném Lese a u Tašova," prozradil Vladimír Kaiser.

Podle  mykologa Martina Kříže, ani nedávné deště houbám nestačily. Byly totiž pouze lokální. „Problém je, že někde byla průtrž mračen a o kousek dál  nespadla ani kapka. Takže na to houby reagují tak, že někde rostou a kousek dál už ne," řekl Martin Kříž.

Houby prý mají přibližně dva měsíce zpoždění. Proto také teď v lese naleznete takové, o které jsme měli „zakopávat" už v červnu. V koši tak k večeři donesete nejčastěji koloděje, růžovky, lišky, babky, holubinky a zpod bříz také křemenáče.  

Většinu jmenovaných hub určitě bez rozmyslu hned očistíte a položíte do koše. Pozor dejte akorát, abyste si doma neudělali smaženici místo z koloděje, z hřibu kříst. Ta by byla na vyhození, jelikož kříst je neskutečně hořký.  Houba má sice také krémový klobouk, ale žlutou plodnici.

Ráj holubinek

Na první pohled holubinky svou barvou houbaře spíše odrazují. V mechu se schovávají holubinky od sytě červené, fosforově žluté až po křiklavě zelené. Nenechte se však barevným maskováním zmást. Podle houbařů jsou to dokonce jedny z nejchutnější hub.

„Obavy neznalých houbařů chápu. Červená i zelená barva nám evokují jedovaté muchomůrky. Nováčci ať si vezmou na začátek atlas hub. Nakonec ale zjistíte, že většina holubinek je jedlých a výtečných," podělila se s poznatkem houbařka Libuše Zavřelová.

Vždyť stále prší

Houbařská sezona na Ústecku byla zatím hodně slabá. I když se nám zdá, že pořád prší, tak mykolog Martin Kříž vysvětluje, že příčiny vznikly dříve.

„Je to kvůli suchu, které se táhne od jara. V zimě navíc nebyl sníh, takže značně vyschla podzemní voda," uvádí Martin Kříž.

Jenomže ani ty přívalové deště, ve kterých se v posledních dnech Ústí téměř topilo, nepomohly. „Růstová vlna není zdaleka taková, jaká by měla být.  Houby rostou v menším množství a jen na určitých místech. Houbaři by měli hledat hlavně ve vyšších polohách," dodává Martin Kříž.

Diskutovat k tématu můžete na našem Facebooku.

Maslák.Masák

Správným jménem muchomůrka růžová. Je to jedlá a přímo výtečná houba. Masák se hodí  na houbové řízky a chutné jsou i klobouky usmažené na másle s kmínem.



Koloděj.
Koloděj


Správným jménem hřib kovář. Je to jedlá a velmi chutná houba. Při konzumaci je nutná delší tepelná úprava, poněvadž syrový nebo nedovařený může vyvolat trávicí potíže.

Holubinka.
Holubinka


Správným jménem holubinka nazelenalá. Je to jedlá a velmi chutná houba. V kuchyni najde všestranné využití. Zkušení houbaři o ní mluví jako o nejchutnější a nejmasitější ze všech hub.