Známý kavárník a autor pian na ulici Ondřej Kobza sem nechal s kolegy umístit kontejner, ve kterém vznikl bar. Kolem se má konat řada kulturních akcí.

Potenciál jako v Praze

Prostor u Labe má prý podobný potenciál jako například náplavka v Praze. „Chceme, aby tady projekt fungoval třeba ještě za dvacet let. Neděláme to něco na několik týdnů," prohlásil Kobza.

Známý kavárník bar provozovat nebude. Ujala se ho Jovanka Arandjelovicová, která v minulosti působila například v Mumii. „Ráda bych, aby se stal jakousi relaxační zónou plnou kulturního vyžití. Připravujeme koncerty, filmová promítání i diskuse a festivaly a doufáme, že se Box stane oblíbeným místem pro setkávání lidí," uvedla.

V sousedství kontejneru má vyrůst i pódium, na kterém by se každý týden konal nějaký koncert. Prostor tu mají dostat i lidé, kteří si chtějí jen zahrát, ale neměli kde. V plánu jsou i workshopy a další zajímavé akce. Na zimu se nábřežní bar zavře, bude zde do konce října.

Koktejly a domácí limonády

Návštěvníci si mohou v baru dát občerstvení, například koktejly nebo řadu domácích limonád. Provozovatelky chtějí servírovat zdravé jídlo, nezaměřovat se příliš na maso.

Kontejner má i podporu střekovské radnice. Podle místostarosty Jiřího Němečka je to první vlaštovka jak do prostoru vrátit život. Ze strany centra města je nábřeží doslova zabetonované.

Střekovská radnice plánuje i další oživení okolí. S Povodím Labe chce v první fázi jednat o lepší údržbě pozemků podél řeky. Nejzásadnější je, aby se z toho zarostlého prostředí stala louka na opalování. „Věřím, že od příštího roku tady budou místa na opalování, bude tady Labská pláž a že lidé postupně najdou cestu k tomu, aby ten prostor užívali," řekl Němeček.

Kontejner by měli využívat i cyklisté jedoucí po Labské cyklostezce. Nejen k občerstvení. „Chceme být i jakýmsi informačním centrem. Cyklistům říkat jaká hezká místa mohou v Ústí navštívit," dodala Arandjelovicová.

Do kontejneru se zloději snadno nevloupají

Podle kavárníka Ondřeje Kobzy mohou v kontejneru vařit třeba sudetští Němci.

Proč jste dali kontejner do Ústí?
Před zhruba rokem jsme uvažovali o tom najít si tři města, kde bychom pracovali na oživení míst. Ústí nás lákalo tím, že je z Prahy stejně daleko jako z Drážďan a jsou tu umělecké školy. Ale zároveň tak trochu strádá.

Ondřej Kobza. Má prostor nábřeží potenciál?
Před třemi lety jsem začal spoluprovozovat podnik na náplavce v Praze a tehdy tam prošli tři lidé za den. Dnes jich jsou tam tisíce a je tam narváno. To se tady sice nečeká, ale řeka lidi přitahuje. Když to skloubíte s koncerty, tak to místo jinak prožijete. Někdo tady může vyrobit třeba domácí polévku. Náhodou jsem se potkal včera s ministryní Marksovou a byla nápadem nadšená. Zajímá se o problém Sudet. My máme akci, která se jmenuje Restaurant day, kdy si lidi otevřou vlastní restauraci. Napadlo ji, že by mohli přijet sem vařit své speciality sudetští Němci.

Jak jste přišel na kontejner?
Původně jsme uvažovali o maringotce, ale nakonec volba padla na něj. Je dobrý, protože v případě povodní se dá velmi snadno odvézt. Navíc se kontejner na noc zasouvá do sebe a nedá se do něho snadno vloupat. Na rozdíl od maringotky, která je dřevěná. Ve světě se kontejnery pro podobné projekty užívají stále častěji. Navíc jsou relativně levné.

Říkal jste, že sem budete rok jezdit. Co tu budete dělat?
Hlavně dohlížet. Kontejner má svého provozovatele, ale jako ti, co jsme s nápadem přišli, zde nad vším chceme držet ochrannou ruku. Kdyby nám nevyhovovalo, jak to vede, můžeme zasáhnout. Třeba v případě, kdy by chtěl dělat nějaké hlasité koncerty. Myslím si, že to nebude potřeba. Ale také budeme pomáhat realizovat různé nápady.

Jste známý piany, které v Ústí máme, nyní kontejner. Co bude dál?
Určitě šachové stolky. V současné době se vyrábějí a bude jich nějakých 50 až 70 po celém Česku. Do konce září by měly být instalované.

Jsou lidé v Ústí s podobnými projekty aktivní?
Obecně tolik ne jako v jiných městech. Ale když se někdo najde, tak je opravdu zapálený. Ústí doplácí na to, že v létě odjedou studenti univerzity na prázdniny.