Ředitel ústeckého dopravního podniku Petr Koreň nejspíše  skončí ve své funkci. V úterý se na tom podle informací Deníku dohodl s představenstvem firmy, které se zabývalo situací ve společnosti. Na Koreňe si stěžovaly odbory dopravního podniku, obviňovaly ho z porušování kolektivní smlouvy.

Jaká je přesně dohoda mezi představenstvem a Koreněm, není jasné. Nikdo ji nechce komentovat. „Veškeré informace podá Petr Koreň. Považuji to za korektní," řekl v úterý navečer předseda představenstva Jakub Zavoral. Dodal jen, že představenstvo bylo přerušené na úterý příštího týdne.

Koreň s Deníkem komunikoval pouze prostřednictvím SMS a v úterý se nechtěl nijak vyjádřit. Bližší informace slíbil až ve středu ráno.

Situace v dopravním podniku je napjatá a mnozí zaměstnanci jsou velmi nespokojení. „Většina lidí je velmi naštvaných. Řekl bych že 99 procent řidičů určitě," řekl Deníku jeden z ústeckých řidičů MHD. Podle něho se již dlouho mluvilo o stávce a zaměstnance od ní odradily odbory, které jednaly s představenstvem o vyřešení situace.

Proč odchází?
Ředitel dopravního podniku Petr Koreň nevycházel s odboráři. Podle nich hrubě porušoval kolektivní smlouvu a dělal neprojednané personální změny. Zaměstnanci společnosti již delší dobu uvažovali o stávce.

Současnému vedení zaměstnanci vyčítají, že do firmy údajně přineslo atmosféru nedůvěry a pěstuje si takzvané bonzáctví. Ze společnosti již kvůli tomu muselo odejít několik lidí, naopak současné vedení si dosazuje loajální zaměstnance.

Předseda odborů Martin Dvořák v úterý o dohodě nic nevěděl. „Pokud je to pravda, je to velmi dobrá zpráva. Situaci ve firmě to určitě uklidní," uvedl. Doufá, že zpět se vrátí i některé personální změny, které Koreň provedl a se kterými odbory zásadně nesouhlasily.

Koreň je ve funkci ředitele pět měsíců. Nahradil Tomáše Krause, kterého představenstvo odvolalo loni na jaře.

Podle některých kuloárních informaci nemusí jméno Petra Koreně z Ústí nad Labem zmizet. Spekuluje se o tom, že by se mohl stát ředitelem jiné městské organizace – Městských služeb. Na jejich ředitele nyní probíhá výběrové řízení, protože dlouholetého ředitele Miroslava Štráchala radní před nedávnem odvolali.