VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Koucký: Pivo nesmí být na slunci a musí mít pěnu!

Ústí nad Labem - V těchto letních dnech si každý rád zajde někam na zahrádku restaurace zchladit žízeň. Mnozí dávají přednost zlatavému moku. Zeptali se Ondřeje Kouckého, který zodpovídá za kvalitu piva Zlatopramen vařeného ve Velkém Březně, jak poznat kvalitní pivo a na co si dát pozor.

25.7.2012
SDÍLEJ:

Ondřej Koucký ze společnosti Heineken.Foto: DENÍK

Jak zákazník pozná kvalitu piva, když si ho nechá načepovat?
V první řadě by se měl zaměřit na výčep. To hodně napoví. Stává se, že výčepní má roztočených více půllitrů a pak pivo různě přelévá. Když dostanete pivo na stůl, je dobré začít od sklenice. Neměla by být teplá. Na vnitřní stěně nesmí ulpívat bublinky. Pivo by mělo být jiskrné, mít zlatavou barvu a bohatou pěnu, skládající se z drobných bublinek.

Co všechno určuje kvalitu piva?
Hlavně suroviny, ze kterých je uvařené. Také podmínky a technologie samotné výroby. Poslední, co výrazně ovlivní kvalitu piva, je jeho stáčení. Jde o nejcitlivější proces. Při špatném stáčení může pivo zoxidovat nebo se do něho mohou dostat nechtěné kvasinky nebo bakterie.

Jak udržet pivo nejdéle čerstvé?
Pivo by nemělo být hlavně vystaveno slunci, vysokým teplotám nebo naopak mrazu. Také záleží na tloušťce stěny půllitru. Sklo působí, jako izolátor, takže čím silnější tím lepší. Také je důležité, aby mělo pěnu. Ta brání jeho oxidaci.

Má vliv na kvalitu piva, když si ho host nechá načepovat do keramického korbele nebo do skla?
Hostům restaurací bych doporučoval pít pivo raději ze sklenice než z keramického půllitru. Mohou si tak zkontrolovat jeho čirost, barvu a míru. Přes keramiku nic z toho neuvidí. Navíc sklo je méně porézní. Tudíž se dá lépe umýt. Nehrozí tak, že v pórech zůstanou různé pachuti z předešlých nápojů nebo piv.

Jak se snaží společnost Heineken školit personál restaurací, jak mají pečovat o pivo?
V první linii obchodní zástupce poučí restauratéra. Také naši obchodní sládci výčepní učí, jak s pivem zacházet. Jsou restaurace, které mají certifikát kvality. V těchto zařízeních garantujeme hostovi, že se mu dostává toho nejkvalitnějšího piva z naší produkce.

Autor: Petr Sochůrek

25.7.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Utkání Ústí nad Labem (ve žlutém) proti Jindřichovu Hradci
7

Ústí uchránilo domácí tvrz a vyhouplo se na třetí místo

Módní přehlídka v OC Olympia
55

OBRAZEM: Modelky, modelové, modely. V Olympii vládla móda

Cestující čekají výluky vlakových spojů na trati z Ústí do Mostu

Ústí nad Labem - S dočasnou změnou v jízdním řádu mezi Bílinou a Oldřichovem na trati spojující Ústí nad Labem a Most musí počítat cestující od 23. do 27. října a od 30. října do 3. listopadu vždy mezi 7.45 a 17 hodinou.

Ministr Brabec: Život je krátký na hádky. Země potřebuje stabilní vládu

Ústecký kraj /ROZHOVOR/ – Co znamenají volební výsledky? Jak se bude vyjednávat? Nejen nad tím se zamyslel lídr krajské kandidátky ANO v rozhovoru pro Deník.

Liberec dál vyhrává, opačně je na tom Ústí. Opět padlo...

Liberec, Ústí n. L. – Volejbalisté Ústí uhráli proti Brnu jediný set. Liberecká Dukla nepovolila Příbrami ani ten.

Jsme vášniví turisté, říká Lenka Kocmanová Taussigová

Ústecký kraj - Lenka Kocmanová Taussigová se od roku 2002, kdy v soutěži Miss České republiky získala titul Miss sympatie a v Tokiu na Miss International skončila šestá, vlastně vůbec nezměnila. Je stále stejně krásná, milá i usměvavá a její modré oči a záplavu nádherných vlasů si rozhodně s nikým nespletete.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení