Kvalitu koupacích vod pravidelně sledují krajské hygienické stanice. Jedná se o vybraná místa, kde se očekává více lidí, kterých je téměř 200 v republice.

Výsledky testování vody, které probíhá minimálně jednou měsíčně, najdete na interaktivní mapce na webu koupacivody.cz. Kvalita je jednoduše znázorněna pomocí pětistupnové škály.

GrafikaZdroj: Deník

Tip na koupání na Ústecku

Jezero Milada s plochou 252 hektarů a okružní cestou dlouhou devět kilometrů patří k největším volně přístupným koupacím areálům na severu Čech. Vzniklo zatopením bývalé uhelné šachty u obce Chabařovice nedaleko Ústí nad Labem. Kdo nemá auto, k hlavní pláži se může dostat krajskými zelenými autobusy.

Pro turistické, sportovní a rekreační aktivity platí na jezeru návštěvní řád. Areál, který funguje celoročně, patří státu. Koupání je na vlastní nebezpečí. Skákat do vody se nesmí kvůli možnému vážnému zranění o kamenné vlnolamy, které jsou pod vodou. Na vodní plochu mohou jen bezmotorová plavidla. Parkovat auta, tábořit, stanovat a rozdělávat oheň lze jen na vyhrazených plochách. Rybolov je zakázán. U Chabařovic, zhruba dva kilometry od jezera směrem na Teplice, je autokemp, kde jsou i chatky. U jezera je naučná stezka.