„Nechtěli jsme jít cestou zákazu. Vyhlášku jsme upravili tak, aby lidé neměli možnost kovy a papír odevzdávat v komerčních sběrnách. Porušení vyhlášky budeme klasifikovat jako přestupek," vysvětlil Lumír Macura, místostarosta Bohumína.

Od 1. ledna příštího roku tak mohou tamní lidé šrot a papír uložit jen do typizované sběrné nádoby, sběrného dvora nebo pojízdné sběrny.

Desítky případů

Podobnou regulaci by v Ústí nad Labem uvítali například zdejší strážníci. Ti evidují desítky přestupků, spojených s nelegálním sběrem kovů. Jediné účinnější opatření, které přitom mají, je zabavit kromě šrotu i vozík. Tím zloděje na chvíli vyřadí ze hry. Do doby, než si najde jinou kárku.

„Čím víc sběren, tím máme horší možnost je ohlídat. Pokud nebudou mít kam šrot prodat, tak ho nebudou krást," říká Jan Novotný, zástupce ředitele ústecké městské policie.

Chybí prostor

Určité pochybnosti má Petr Hrdlička, jednatel společnosti AVE Ústí nad Labem. S ní má ústecký magistrát desetiletou smlouvu o likvidaci odpadů. Provozuje i ústecké sběrné dvory. „Po ekonomické stránce by to asi bylo praktické. V praxi si to ale neumím představit. Je tu několik sběren, které mají obrovské zásoby šrotu. Na to ale my nemáme prostor. V Bohumíně možná mají víc sběrných dvorů." vysvětlil Hrdlička.

Zda Ústí podobnou vyhlášku přijme, záleží na zastupitelích. „Osobně jsem přesvědčen, že bychom měli. Udělám v tom kroky, ale nemohu to teď slíbit," uvedl náměstek ústeckého primátora Pavel Boček.