Aktuálně hledá firmu, která instaluje na autobusy v Ústeckém kraji tematické polepy. Ty mají sloužit hlavně k propagaci veřejné dopravy a celého systému Dopravy Ústeckého kraje. Objevit se mají na celkem 243 autobusech.

„Jedná se o soutěž na rámcovou smlouvu na polepy autobusů s platností dva roky a maximální předpokládanou hodnotou do dvou milionů korun. Polepy se týkají jakéhokoli autobusu, který bude jezdit pro DSÚK, ať už koupený, či pronajatý. V zájmu dopravce je, aby autobusy měly jednotný vizuální styl,“ uvedla mluvčí kraje Magdalena Fraňková.

Jde o celkem dvacet různých vzorů, kraj v nich láká například k návštěvě některých turistických atrakcí nebo vysvětluje výhody jedné jízdenky pro cestu regionem. V zadávací dokumentaci kraj polepy ukazuje na autobusy Scania a Iveco. S prodejci těchto značek uzavřel smlouvu, kterou ale napadla společnost SOR a antimonopolní úřad (ÚOHS) pravomocně zakázal plnění smluv. Kraj se chce ještě obrátit na soud, argumentaci ÚOHS odmítá.

Ilustrační foto - autobus
Zákaz antimonopolního úřadu platí. Kraj nesmí koupit nové autobusy

„Z původních několika desítek námitek SOR a čtyř výhrad ÚOHS zůstal jeden jediný důvod pro uložení zákazu: požadavek na objem palivových nádrží autobusů, který byl dle předsedy ÚOHS diskriminační. Tento požadavek však autobusy SOR bez problémů splňují a předseda ÚOHS neuvedl, který jiný výrobce či dodavatel měl být diskriminován. Odůvodnění obou rozhodnutí je tak naprosto absurdní a nedává žádný smysl. DSÚK je proto přesvědčena, že zmíněná rozhodnutí nemohou obstát a bude se proti nim bránit správní žalobou,“ reagovala už dříve DSÚK ve svém prohlášení.

Zakázka zajímá i policisty. Podle policejní mluvčí Aleny Bartošové nelze sdělovat konkrétní jména. Na dotaz, zda policisté řeší i zakázku na autobusy v Ústeckém kraji odpověděla, že v obecné rovině probíhá prověřování. „Nicméně žádné informace nyní zveřejňovat nebudeme,“ dodala.