Oznámení se týká pracovní smlouvy, kterou měla uzavřenou Vladislava Marschallová s Krajskou zdravotní (KZ) a podle které měla mít na starosti vakcinační centra v Ústeckém kraji. „Práci paní Marschallové nám nebyl schopen nikdo doložit. Byly nám předloženy jen nějaké pracovní výkazy. Když jsme se ptali, čeho se to týká, nebyl nám schopen nikdo odpovědět,“ řekl Zetek Deníku.

Na jím podané trestní oznámení upozornil jako první server HlídacíPes.org.

Trestní oznámení na bývalého generálního ředitele KZ Aleše Chodackého a poradkyni hejtmana Marschallovou podal Zetek na státní zastupitelství i na policii. „V tuto chvíli se k této kauze nebudeme nijak vyjadřovat,“ uvedla policejní mluvčí Šárka Poláčová.

Ústecký kraj reaguje na změny ve vedení Krajské zdravotní
Koalice kvůli Krajské zdravotní nepadne, zní z hejtmanství po změnách ve vedení

Podle dřívějšího vyjádření Krajské zdravotní se měla Marschallová věnovat spuštění a prvotnímu provozu vakcinačních center v celém kraji. „Na základě této smlouvy působila Vladislava Marschallová v pozici manažera a koordinátora očkovacích míst v kraji a aktivně se podílela na vybudování velkokapacitních očkovacích center na Ústecku. Výsledek její práce je tedy zřejmý,“ napsala KZ v tiskové zprávě po vypuknutí kauzy. Samotnou Vladislavu Marschallovou se Deník snažil opakovaně kontaktovat, nezvedala ale telefon.

„To je velmi pochybné, protože tyto věci organizuje vakcinační tým, kam paní Marschallová zařazena nebyla. Když jsem se ptal ve městech, kde vakcinační centra vznikají, tak ji tam nikdo neznal. Pokud někdo tvrdí něco jiného, ať to doloží,“ dodal Zetek.

Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO)
Ústecký hejtman Schiller o Sputniku: Jsem pro, ale musíme dodržovat pravidla

Dvě smlouvy s Marschallovou měl uzavřít generální ředitel Aleš Chodacki pouhý den po jmenování do funkce pověřeného generálního ředitele. Později mu měl přímo hejtman Jan Schiller (ANO), kterému Marschallová v minulosti dělala poslaneckou asistentku, podepsat odměny. Ani to se nelíbí opozici, která nyní požaduje hejtmanovo odvolání.

Kauza Krajské zdravotní je v posledních dnech hlavním tématem také všech politických jednání v kraji. Stejně tomu tak bude i příští týden. V pondělí by se totiž měli sejít zástupci koalice a budou diskutovat o dalším postupu. Ve stejný den pak bude jednat krajské sdružení ODS o budoucnosti koalice. Jedním z požadavků má být zamezení přístupu Vladislavy Marschallové k jakémukoliv dění na kraji. Stejný požadavek pak zaznívá i z některých buněk ANO, například z Litoměřic. „V hnutí ztratila důvěru a dohodli jsme se, že už nesmí být hejtmanovou poradkyní pro nic. Nejen pro zdravotnictví,“ řekl Deníku litoměřický lékař Ondřej Štěrba a člen představenstva KZ nominovaný ANO.