Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček bude s největší pravděpodobností jedničkou KSČM pro krajské volby i příští rok. Nominoval ho krajský výbor strany, konečné slovo ale bude mít na začátku příštího roku krajská konference. Své kandidáty na hejtmana bude v lednu či únoru vybírat většina stran a hnutí.

„Nominaci krajského výboru jsem přijal. Kompletní kandidátku ale bude sestavovat krajská konference v únoru," říká Oldřich Bubeníček, který je zároveň neuvolněným starostou Bíliny na Teplicku. KSČM získala ve volbách v roce 2012 přes 25 procent hlasů, v kraji nyní vládne společně s ČSSD.

ODS kandidáty schválí v listopadu

Mezi prvními by měla mít hotovou kandidátku ODS. Podle místopředsedy krajské organizace Radima Holečka bude strana kandidátku schvalovat na krajském sněmu 30. listopadu.

„Teď dodávají nominace místní a oblastní sdružení. Konkrétní jméno lídra ale zatím neznáme," podotýká Radim Holeček. O pozici jedničky pro krajské volby prý bude usilovat starostka Obrnic na Mostecku Drahomíra Miklošová.

Hnutí ANO plánuje konečné sestavení kandidátky na začátek příštího roku. Krajský manažer hnutí Jakub Komárek řekl, že předsednictvo už má hrubý návrh kandidátky. „Jméno lídra oznámíme s kompletní kandidátní listinou v příštím roce. Krajské předsednictvo bude vybírat z několika návrhů na lídra této kandidátní listiny," uvádí Komárek.

Předběžně sestavenou kandidátku mají Severočeši. Podle předsedy Bronislava Schwarze ji ale zatím zveřejňovat nebudou, stejně jako jméno lídra.

Hnutí PRO! kraj jedná s ostatními

Až v únoru oznámí složení kandidátky a jméno lídra hnutí PRO! kraj, které je v krajském zastupitelstvu v opozici. Hnutí v posledních volbách sdružovalo pět menších stran. Kolik jich bude pod hlavičkou hnutí kandidovat příští rok, není podle manažera Leo Steinera zatím jasné.

„V současné době probíhají jednání se sedmi subjekty, pěti stávajícími a dvěma novými. Budou uzavřena do konce října a pak projednána na plénu hnutí," vysvětluje Leo Steiner.

Krajské volby dle zákona Volby do zastupitelstev krajů se konají každé čtyři roky.
Vyhlašuje je prezident republiky nejpozději 90 dnů před jejich konáním. Rozhodnutí o jejich vyhlášení se uveřejňuje ve Sbírce zákonů. O termínu a místě konání informuje starosta obce či města.
Volby do zastupitelstev krajů se konají ve lhůtě, která začíná třicátým dnem před koncem volebního období a končí dnem jeho uplynutí. Další krajské volby se tak budou konat zřejmě v říjnu 2016.
Poslední krajské volby se konaly 12. a 13. října 2012
Kandidátní listiny se podávají krajskému úřadu nejpozději 66 dnů před volbami.