„Mládě se narodilo v noci ze soboty na neděli 16. září, jak tomu bývá téměř pravidelně, po příchodu chovatelů bylo již na světě,“ popisuje tisková mluvčí zoo Věra Vrabcová.

Matkou je dvacetiletá samice Rozina, která úspěšně odchovala již sedm mláďat. Otcem je sedmnáctiletý Flojd, který se narodil v německé zoo Lipsko a do ústecké zoo přišel v roce 2001.

"Tito primáti žijí v pralesích rovníkové Afriky, v evropských zoologických zahradách jsou chováni ve 33 institucích v počtu cca 140 jedinců. V České republice jsou k vidění ještě v Zoo Plzeň“, dodává Věra Vrabcová.

Mládě tamarína bělohubého v ústecké zoo.
FOTO: Opičky, sovice, vzácný jelen. Ústecká zoo láká na letní přírůstky

V současné době žije v ústecké zoo šest zvířat. Kromě rodičovského páru jsou to ještě tři starší mláďata, samečci, kteří se narodili v letech 2014 - 2016.

"Náš nejčerstvější přírůstek je s největší pravděpodobností samička, samice Rozina je již zkušená matka a pečlivě se o svého potomka stará. Nosí je v náručí na břiše, což je někdy překážkou k přesnému určení pohlaví,“ vysvětluje chovatelka Šárka Bělková.

Ve skupině vládne samec a mláďata jsou v určitém věku od skupiny oddělována, což v nejbližší době čeká nejstaršího samečka, čtyřletého Rockyho. Předchozí mláďata již zoo opustila, jejich novým domovem se staly různé evropské zoologické zahrady jako je např. Zoo Lisabon či Zoo La Palmyre.

Mláďata dálkovýchodní agamy hardún už jsou vyprodaná. Ještě se ale mohou vylíhnout další.
Zoopark prodává užovky a agamy, ústecká zoo zase velké želvy a trnuchy