Herna, o pár kroků dál bar, zastavárna a další herna. To je typický obrázek Drážďanské ulice a Corsa v Krásném Březně. Lokalitě, která se dlouhodobě potýká s problémy sociálního vyloučení, lidé přezdívají ústecké Las Vegas.

„Je to typický příklad toho, jak by to být nemělo," tvrdí Václav Pištora z iniciativy Ústí bez hazardu.

Domnívá se, že zcela selhaly regulační mechanizmy města.

„Radní a úředníci připustili, aby v problematické lokalitě vznikly herny a vedle nich zastavárny, kde gambleři mohou prodávat věci,  často z trestné činnosti," poukázal  Pištora.  K „lákadlům" mají velmi blízko obyvatelé  jedné z nechvalně známých ústeckých ubytoven Freedom.

Doslova v semeniště heren a barů se proměnil bývalý komplex služeb Corso. Minimálně pět barů a heren je v horním patře v sousedství služebny městské policie. Další jsou ve spodním patře.

„Ještě horší je pasáž. Přiznám se, že jsem tam neměl příjemný pocit," řekl Jan Kvapil, který herny v Krásném Březně mapoval. Tvrdí, že podniky a zastavárny cíleně nehledal, ale jen si lokalitu prošel. Stejně jako redakce jich na asi 500 metrech napočítal na přes dvě desítky. „A evidentně prosperují," dodal.

Iniciativa  Ústí bez hazardu chce herny ve městě zcela zakázat. Sbírá podpisy na vypsání referenda. Podle Václava Pištory má zhruba polovinu z více než sedmi tisíc podpisů, které jsou zapotřebí.

Ani radní nezahálejí. Pavel Dlouhý před nedávnem slíbil, že předloží vyhlášku, která herny zakáže.