O reformních zákonech ústečtí studenti diskutovali v rámci happeningu nazvaném Křížová cesta Josefa Dobeše. Jednotlivá zastavení na chodbě fakulty se týkala školného, omezení autonomie vysokých škol, akreditací, habilitací, omezení práv akademického senátu a zazněly i citáty ministra školství a prezidenta Václava Klause, jenž protesty na vysokých školách kritizuje.

Ústečtí studenti upozornili na to, že debata o reformě se zúžila na školné.

„To ale není zásadní problém, ani jím není samotná reforma, ale její podoba. Chceme poukázat na to, jak se s námi jedná, nechceme nikoho nikam tlačit, ale žádáme zachování současných svobod,“ řekl jeden z organizátorů takzvaného týdne neklidu v Ústí nad Labem Antonín Kadlec.

Člen akademického senátu ústecké univerzity Dominik Dvořák řekl, že se studentům nelíbí direktivní chování ministra. „Od protestů neustoupíme jen proto, že školné zamění ministr za zápisné,“ uvedl Dvořák.

Týden neklidu na Filosofické fakultě Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem ve středu pokračoval přípravou na čtvrteční demonstrací, která začne symbolicky v 11:55 před hlavní budovou univerzity. Do Ústí by mohl přijet i Dobeš.

Podporu protestu studentů vyjádřil již dříve děkan filozofické fakulty Aleš Havlíček, podle něj by navrhované záměry zákonů ohrozily akademické svobody. Kritizoval také změnu titulů docentů a profesorů na funkční místa, transformaci akreditační komise, formu zavedení školného a navrhované financování vysokých škol. Vedení ústecké univerzity kritizovanou reformu spíš podporuje.

Týden neklidu vyhlásili studenti vysokých škol po celé zemi, účastní se ho tisíce lidí. Vysokoškolských studentů je v ČR přes 300 000.