Chytré tabule, elektronické tužky a tablety. Podobná výbava nesmí chybět snad v žádné moderní třídě. Školáci na severu Čech začnou rozvíjet své schopnosti a znalosti ještě i jinak. Vyrazí do přírody Krušných hor, kde pro ně odborníci přes turismus, techniku i historii vymysleli naučné výlety.

Připravené trasy, pracovní listy a další výukové materiály využijí především učitelé zeměpisu, přírodopisu a také dějepisu. Děti čeká šplhání po kopcích, památkách, poznávání a pozorování fauny a flóry a dozvědí se i spoustu věcí z historie. Dokonce i té méně známé, které zatím obecně nebyla věnována tak velká pozornost. Třeba o židovském obyvatelstvu, jež v Krušných horách žilo před druhou světovou válkou.

Ústecké gymnastky byly na domácích závodech úspěšné.
Kam o víkendu za sportem

„Na průvodci jsme spolupracovali s Oldřichem Látalem, dlouholetým předsedou Židovské obce Teplice. Díky němu jsou v průvodci opravdu ta nejzajímavější místa, která území od Chomutova po Teplice nabízí,“ myslí si Eva Maříková z Destinační agentury Krušné hory.

Techničtěji zaměřené třídy zamíří zase do uhelných dolů, litvínovské chemičky nebo si doplní znalosti ekologické výchovy na sběrných dvorech a skládkách. Destinační agentura projekt vymyslela společně se svazkem obcí Krušných hor. Od výletů si slibují, že žáky budou bavit, poučí je a zároveň ukážou možnosti pro budoucí zaměstnání v kraji.

„Chceme, aby děti region dobře poznaly a výlet měl smysl i pro prohloubení učiva základní školy. Zejména u tématu průmysl Krušných hor spolupracujeme se zaměstnavateli, kteří nabízejí školám exkurze ve svých provozech,“ vysvětluje předseda svazku obcí Krušných hor David Kádner.

Kapela Mandrage.
TIP NA VÍKEND: Mandrage roztančí ústecký klub Doma

Ředitelé škol jsou projektu naklonění. Řada z nich už potenciál, které krajina nabízí, využívá. „Krušné hory jsou pro nás určitě důležité a užitečné při výuce už nyní. Žáci do nich vyrážejí na exkurze, školní družiny na výlety,“ uvádí ředitelka 3. základní školy Litvínov Hana Kašková.

Zdejší školáci v zimě například absolvovali lyžařský výcvik, který probíhal na Klínech. „Oblíbené jsou i výlety do rodinných farem v horách,“ dodává Kašková.

Školská zařízení dostanou plán výletu a pracovní listy zdarma. Hradit si budou pouze dopravu. Pracovní listy mají k dispozici pro témata Cesta vody, Historie, Flora a Fauna, Průmysl. Všechny materiály jsou připravené pro žáky prvního i druhého stupně základních škol. Prohlédnout si nabízené výukové trasy je možné na webu www.svazekobci.cz. Objednávky směřujte na adresu sorkh@svazekobci.cz.

Pohled na ulici Na Nivách se zdevastovanými domy, které hrozí zřícením.
Demolice zničených domů Na Nivách v Ústí skončí o šest měsíců dřív