Stovky návštěvníků navštívily ve středu a čtvrtek dvoudenní akci Roma Big Top Romský stan na Mírovém náměstí v Ústí. Kromě seznámení se s romskou kulturou, jazykem, historií a literaturou měli zájemci možnost prohlédnout si třeba i výstavu o genocidě Romů za 2. světové války nebo se zúčastnit klaunského workshopu a artistického umění.

Součástí programu, do kterého se zapojilo více než třicet romských hudebníků, lektorů a dalších spolupracovníků včetně dětí z ústeckých základních škol, byl včera odpoledne i Rap Battle, populární soutěž v rapování pod vedením profesionálních DJů. Pozdní odpoledne již patřilo hereckým výkonům a muzice.

Nejdříve se divákům představilo Divadlo utlačovaných, amatérské uskupení protagonistů, s příběhem sedmnáctileté Jitky, které se ve třídě posmívají kvůli jejím červeným vlasům. Pak ale přichází nabídka studijního pobytu v Americe, jež je určená právě červeným studentům. Večer ukončila volná zábava a přehlídka pestrého světa romských hudebních žánrů od rapu, funky, soulu až po Balkán a Španělsko.

Zpracoval Kristian Šujan