Od posledního měření se navíc zlepšila kvalita vody v populárním jezeru Chmelař v Úštěku na Litoměřicku. Vyplývá to z výsledků měření hygieniků.

Sinice z Chmelaře jsou pryč

Na začátku srpna označili hygienici vodu v jezeře Chmelař kvůli sinicím za nevhodnou ke koupání. Podle měření z počátku tohoto týdne se kvalita vody zlepšila, sinice už v ní nejsou. Hygienici odhalili jen sníženou průhlednost vody a zvýšený obsah fytoplanktonu.

Zhoršená jakost vody tak zůstává jen ve Varvažově na Ústecku. Ve vodě se podle hygieniků vyskytují sinice, má vysoký obsah chlorofylu a nevyhovující průhlednost.

Hygienici varují před Varvažovem

„Koupání představuje mírně zvýšenou pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci, u některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže," píšou hygienici.

Na dalších místech je voda bez problémů. Jen v dětské části koupaliště v Mikulášovicích na Děčínsku je voda se zhoršenými smyslově postižitelnými vlastnostmi.

Vzorky vody z přírodních koupališť odebírají hygienici jednou za dva týdny. Laboratorní vyšetření stojí kolem 2500 korun. Platí ho provozovatel nebo stát, pokud areál provozovatele nemá. Koupací sezona je letos stanovena od 30. května do 1. září.