Po Monice Jarošové, která pracovala na UJEP několik let, nevydržela Lucie Semenská a před dvěma týdny ani Alena Sejková. Všechny tři si stěžovaly na kvestorovo nemožné chování, jež je mělo přivést málem na pokraj psychického zhroucení.

„Důvody odchodu jsem uvedla ve své výpovědi. Je to hlavně nedodržování základního morálního kodexu. Nejen ze strany kvestora, ale i jeho útvaru," potvrdila Alena Sejková.

Výbuchy vzteku

Líčila, že zažila různé šéfy, ale nejhorší prý byl právě Vít Šumpela. „Já nevím, jestli je pan kvestor psychicky nemocný. On rychle střídá dobré nálady s výbuchy vzteku. Je u něj normální, že při běžné operativní schůzce, začne bouchat do stolu, kopat do skříní, koše a nadávat, že jsou všichni neschopní blbci, a proč do toho Ústí šel. To se prostě nedalo," líčila bývalá sekretářka Sejková.

Střídání nálad

Její slova potvrdili i další zaměstnanci univerzity. „Lidé musí brát léky na uklidnění, aby ten nesnesitelný tlak zvládli. Je to nesmyslné papírování, vyžadování rozsáhlých analýz, které k ničemu nevedou a ani je nepřečte," popsal to jeden z nich, přál si však zachovat anonymitu.

Také popisoval psychickou labilita kvestora. Prý údajně během jediné minuty dokáže otočit z vyhrožování výpovědí ke chvále a zase zpět k obviňování z neschopnosti. „Sáhodlouhé proslovy bez významu, neschopnost rozhodnout banální problém a svalování vlastní viny na podřízené," dodal zaměstnanec.

Jen pomluvy

Sám Vít Šumpela všechny stížnosti rázně odmítl jako pomluvy. „K pomluvě se vyjadřovat nebudu a nebudu tak přistupovat na hru tajemných jedinců v zákulisí," reagoval na kritiku kvestor Šumpela.

„Vzhledem k veřejné povaze mojí funkce se o ní může kdokoliv vyjadřovat jakkoliv. Sekretářky nedaly výpověď kvůli jeho nemístného tlaku. Neunesly míru pomlouvání a nedůstojného chování mezi pracovníky na jejich úrovni," sdělil kvestor.

Ať to vysvětlí

René Wokoun, rektor Univerzity J. E. Purkyně se k anonymním zprávám nechtěl vyjadřovat. Několikátou výměnu sekretářek ovšem zaznamenal. Prý kvestora Šumpelu vyzval, aby mu poslední odchod jeho sekretářky vysvětlil. „Žádná z odcházejících dam mě osobně neinformovala o jakémkoliv problému," podotkl rektor Wokoun.

Nový systém

Zároveň vysvětlil, že Vít Šumpela na univerzitě zavádí zcela nový systém práce, který prý zaměstnanci mohou vnímat jako náročný, či stresující. „Právě ale předkládá univerzitním grémiím, poradě vedení, kolegiu rektora a akademickému senátu první připravované dokumenty, které všem poskytnou zpětnou vazbu o kvalitě jeho práce," dodal rektor.