Cyklisté, kteří se vydají po Labské stezce po pravém břehu řeky Labe, nemusejí za Litoměřicemi pokračovat rovně za nosem směrem na Velké Žernoseky. Destinační agentura České středohoří pro ně vyznačila novou alternativní trasu. Nově tak mohou v Píšťanech odbočit k přívozu, kterým se dostanou na levý břeh do Lovosic a dál do Malých Žernosek.

Podle ředitele agentury Luďka Jirmana mají tyto alternativní trasy dva důvody. „Ne každý chce jet stejnou cestou tam a zase zpátky. Vytváříme tak uzavřené cyklistické okruhy vhodné například pro jednodenní výlety,“ vysvětlil Jirman s tím, že cyklisté na těchto úsecích uvidí další zajímavosti v okolí řeky Labe, na které by při samotném průjezdu Labskou stezkou nenarazili.

Asfaltový úsek, který vede přes lovosický lesopark Osmička, ukáže cyklistům výhledy na vinařskou oblast s kopci Českého středohoří a zavede je až k přívozu do Malých Žernosek. „Odtud se mohou vrátit přes řeku na páteřní Labskou stezku nebo pokračovat po cyklotrase do Opárenského údolí,“ doplnil Luděk Jirman.

Ústecká zoo otevřela tři nová biotopová terária.
FOTO: Barevná krása plazů. Ústecká zoo zmodernizovala svá terária

Alternativní úsek Labské stezky poznají cyklisté podle značení 2A. Není jediný, už loni vznikla cyklotrasa mezi Litoměřicemi a Roudnicí nad Labem.

Cyklisty na Labské stezce čeká i řada dalších novinek. Kromě nových informačních tabulí, podrobnějšího značení či dětských herních prvků se v nejbližší době začnou na Litoměřicku stavět i nové úseky.

Peníze na výstavbu nových úseků krajský úřad získal prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). „Mezi 17 úspěšných žadatelů patří také dva projekty Ústeckého kraje,“ potvrdil Vilém Frček, mluvčí ministerstva pro místní rozvoj, které IROP spravuje. „Jde o úseky stezky mezi Račicemi a Hněvicemi a mezi Třebouticemi a Nučnicemi,“ dodal. Na každý úsek získal úřad 17 milionů.

Labská stezka je evropským cykloturistickým fenoménem. Je vedena na území několika států Evropy a několika krajů ČR. Pokud se budeme držet vlastního toku řeky Labe, trasa prochází územím Královéhradeckého, Pardubického, Středočeského a Ústeckého kraje, poté pokračuje na území Německa přes Sasko, Sasko-Anhaltsko, prochází pomezím Dolního Saska a Meklenburska-Předního Pomořanska a končí v Hamburku.

Psa Trampa postřelil jeho majitel. Nyní je v péči útulku.
Pejska zdědil po dědečkovi, ale nechtěl se starat. Pokusil se ho zastřelit