V rozhovoru pro Týdeník Ústecko Karola Haasová vysvětluje, jak na tom Ústečané se zdravím jsou.

Proč jste si vybrala zrovna imunologii a co tato disciplína zkoumá?
Imunologie se prolíná všemi obory medicíny, je to velmi komplexní a neuvěřitelně dynamický obor. Zabývá se chybami imunitního systému jako jsou alergie, tedy neschopnost těla rozpoznat, že alergen, například pyl, není nepřítel a tedy na něj chybně imunita zareaguje, autoimunitními chorobami, tedy neschopností rozpoznat, že s vlastní buňkou se nebojuje, a primárním (vrozeným) a sekundárním (získaným) snížením imunity.

Kde vás obvykle vaši pacienti potkávají?
Budově S Centru imunologie a alergologie na Bukově.

Muzeum v pátek 8. března připomnělo výročí 164 let od narození průmyslníka Johanna Schichta
FOTO: Johann Schicht byl otec moderního Ústí. Pomohl založit město Střekov

Jak je na tom, z vašeho pohledu imunologa, Ústí a jeho obyvatelé?
Vzhledem k míře znečištění životního prostředí a sociálnímu složení obyvatel patříme spolu s Ostravskem v kvalitě zdravotního stavu na chvost republiky.

Jak by se to dalo zlepšit, existuje nějaký recept?
Zvýšením osobní zodpovědnosti za své zdraví. Zdravým životním stylem, nekouřit a podobně. Ale například i očkováním proti chřipce, neboť naše populace je vzhledem k většímu výskytu srdečních a plicních onemocnění víc než jiné kraje náchylnější k infekcím dýchacích cest. Od věci není ani vytváření tlaku na znečišťovatele ovzduší. Bohužel, naši drazí politici nám moc příkladem nejsou. Co se týče zdravého životního stylu i odmítáním očkování. Myslím tím pány Miloše Zemana, Jaroslava Kuberu, nebo Václava Klause.

Chcete si přečíst víc? Celý rozhovor najdete v Týdeníku Ústecko, který si ještě stále můžete koupit na stáncích. Další čerstvé číslo s novými tématy vyjde zase v úterý.