Stavbou století se může stát Masarykovo zdymadlo v Ústí nad Labem. O prvenství bude bojovat s 65 českými a 34 slovenskými stavbami. A zatím si nestojí vůbec špatně.

Společnou soutěž vyhlásily profesní komory stavbařů v České a Slovenské republice ke 100. výročí založení Československa, u nás především Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků (ČKAIT).

Jeden z autorů projektu a jednatel ČKAIT Svatopluk Zídek vysvětlil, že kromě oslavy kulatého výročí chtěli upozornit na práci architektů, stavebních inženýrů a techniků. „Aby si lidé uvědomili, že místo, kde žijeme, je výsledkem naší práce. Stavebnictví je obor, který si zaslouží víc pozornosti,“ řekl Zídek.

Prohlídka Mariánské skály pro novináře.
FOTO, VIDEO: Megalomanský plán nacistů postavit v Mariánské skále tunel ožívá

Ačkoli od vyhlášení soutěže uplynuly sotva dva týdny, ocitlo se Masarykovo zdymadlo na čelných místech žebříčku. Ke čtvrtečnímu poledni obdrželo 439 hlasů, zatímco třeba ikonický Pražský hrad pouhých 23 hlasů.

„Velmi mě těší, že tak výjimečnou stavbu, jako je zdymadlo, jezdí navštěvovat lidé i odjinud než z našeho města a třeba pro něj hlasují v anketě o stavbu století. Zaslouží si to a my moc děkujeme,“ vzkázala primátorka Ústí nad Labem Věra Nechybová.

Zdymadlo spolu s dalšími 19 stavbami navrhlo do ankety ústecké hejtmanství. Do hlasování je vybrala odborná komise ze zástupců českých a slovenských asociací a svazů spjatých s rozvojem stavebnictví.

Zelený autobus. Ilustrační foto.
Na Ústecku hrozí kolaps autobusů, Ústecký kraj se nedohodl s dopravcem

„Jsem rád, že lidé o to mají zájem. I dnes nám unikátní stavba zdymadla zajišťuje splavné Labe až k Pardubicím,“ připomněl ústecký hejtman Oldřich Bubeníček.

„Hlasování mě překvapuje každý den. Jsem rád, že lidé podporují takovou zajímavou stavbu a ne třeba nějaký hotel,“ svěřil se Svatopluk Zídek.

O oblíbenosti zdymadla svědčí i počty lidí, kteří ho i s elektrárnou navštíví během některého ze dnů otevřených dveří. Za celý loňský rok sem zavítalo 964 lidí. Celkem si je v letech 2010 až 2017 prohlédlo 10 042 turistů.

„Letošním Světovým dnem vody a zahájením turistické sezony 2018 s celkem 1114 návštěvníky si tak možná elektrárna zadělala na nový celoroční návštěvnický rekord. Zatím jich nejvíce přišlo v roce 2014, a sice 1925,“ upozornil mluvčí elektrárenské společnosti ČEZ pro severní Čechy Ota Schnepp.

Své brány vodní dílo otevře opět na podzim během Dnů evropského dědictví. Lze si tu ale domluvit i exkurzi pro výpravy.

Chátrající komplex domů v ulici Na Nivách.
Nezabezpečený internet, staré pisoáry i kotce. To vše trápí strážníky z Předlic

Věděli jste, že Masarykovo zdymadlo…
… je posledním stupněm labské vodní cesty na českém území a předposledním na Labi? Za první republiky patřilo mezi největší a nejmodernější na našem území. Má dvě plavební komory, rybí přechod a skrývá průtočnou elektrárnu se třemi vertikálními Kaplanovými turbínami o celkovém výkonu 19,5 MW. V době svého dokončení bylo největším energetickým vodním dílem v Československu. Střekovské zdymadlo bylo plánováno už před 1. světovou válkou. Jez o čtyřech polích s dvojitými deskovými hradidly z oceli zavěšenými na Gallových řetězech v ocelovém mostě, který skrývá strojovnu i jezový velín, však vyrostl teprve v letech 1924 až 1936. Přehrazením vznikla nádrž o délce 19,8 km, celkovém objemu 16,1 milionu kubíků a hrazenou výškou přes 10 metrů, nejvyšší na Labi v ČR.