Nové elektro a rozvodné skříně, modernizace garáží a pokladny, oprava hydroizolace, výměna laviček. To je jen malá část připravované rozsáhlé opravy zanedbaného Letního kina v centru Ústí nad Labem.

Rekonstrukce přijde na celkem 8,5 milionu korun. „Ve schváleném rozpočtu na rok 2018 máme připraveny peníze jednak na rekonstrukci elektrotechniky za 3,5 milionu, jednak na samotnou sanaci areálu za pět milionů korun,“ upřesnila mluvčí magistrátu Romana Macová.

ROKY DO AREÁLU NEINVESTOVALI

Magistrát teď připravuje potřebnou stavební dokumentaci. „Areál byl dlouhodobě zanedbávaný, ačkoli patří mezi největší zelené plochy v centru města. Chceme tu vytvořit důstojné podmínky pro návštěvníky i organizátory akcí,“ poznamenala primátorka Ústí nad Labem Věra Nechybová.

Letní kino patří mezi důležitá kulturní zařízení, kam chodí Ústečané všech věkových kategorií na festivaly, koncerty a další události. Zažilo open air adaptaci Verdiho opery Aida, divadelní představení ze seriálu Shakespearovských slavnosti, Portu a řadu jiných výjimečných akcí.

Mírové náměstí.
Centrum krajského města zalije pryskyřice

Stav Letního kina ovšem naprosto neodpovídá jeho významu. Stačí letmá procházka a návštěvník narazí na lahve od alkoholických nápojů, omšelé zdivo zázemí, poškozené promítací plátno, závěje listí.

„Největším problémem jsou výrostci, kteří sem docházejí popíjet alkohol. V zimě sem většinou nechodí, ale jakmile se oteplí, míří sem hlídky strážníků každý den,“ nastínil zástupce ředitele ústecké městské policie Jan Novotný.

Město sem i kvůli tomu před několika lety umístilo jednu ze svých kamer, ta se osvědčila.

„Díky kamerovému bodu můžeme sledovat, co výrostci v kině dělají, kde se pohybují, případně si pro ně dojít najisto, kdyby prováděli nějakou neplechu,“ pokračoval Jan Novotný.

ZEDNÍCI A ELEKTRIKÁŘI PROGRAM NEOMEZÍ

Oprava Letního kina začne už tento rok. Ústečtí radní už schválili vyhlášení veřejné zakázky na stavební práce, které by ale neměly letošní program areálu nijak omezit. Harmonogram prací totiž město zpracovalo tak, aby řemeslníci co nejméně omezovali návštěvníky i účinkující.

Na sjezdovkách zimního střediska Telnice na Ústecku bylo o víkendu plno.
FOTO: Na Telnici se konečně rozjela lanovka, lyžovaly stovky lidí

Stavební a montérské firmy budou muset zároveň upřednostňovat takové úpravy, jež mají přímý vliv na pohodlí návštěvníků, například výměnu laviček. Budou muset dbát také na bezpečnost návštěvníků, ať už se to týká hlučnosti, prachu nebo zabezpečení stavby jako takové.

ŘEMESLNÍCI SE VRÁTÍ I NA STADION MLÁDEŽE

Letní kino není jediné, které čekají letos opravy. Radní schválili nad rámec letošního rozpočtu dalších pět milionů korun na dokončení Stadionu mládeže ve Všebořicích.

Rozestavěný objekt navazující na hokejbalové hřiště bude sloužit jako zázemí pro sportovce hokejbalového klubu při ústeckém Domu dětí a mládeže.

Klub získá šatny pro sportovce se sociálními zařízeními, technickou místnost s elektrokotlem a zásobníky teplé vody, sklady, šatnami či zasedačkou a zastřešení tribun pro diváky. Díky dostavbě šaten bude klub moci opustit nevyhovující prostory,“ dodala mluvčí Macová.

Minerály Českého středohoří v ústeckém muzeu.
Tolik nerostů pohromadě v Ústí už asi neuvidíte, říká geoložka Zuzana Vařilová

Co všechno v kině opraví?
Město Ústí v Letním kině například odmontuje staré rozvodné skříně, nahradí je 15 nových rozvaděčů. Přibude šest lamp veřejného osvětlení, elektrifikace garáží a horní pokladny. Stavební úpravy se týkají orchestřiště, přístupových schodišť, jeviště či zázemí pod jevištěm, které dostane novou vnitřní hydroizolaci, omítky obvodových stěn a další. U WC nad hledištěm zmizí průsvitné stropy, nahradí je neprůhledné. Chybět nebudou nové omítky a nátěry. Součástí rekonstrukce je i výměna dřevěných laviček mimo zastřešené části hlediště, případně opravy zdiva v garážích a další práce.